Compte enrere per l’Integrated Systems Europa (ISE) 2025, el congrés més gran de l’audiovisual que tindrà lloc del 4 al 7 de febrer a Fira de Barcelona. Sota el lema Connection Restored, la 21° edició del congrés, la sisena que se celebra a la capital catalana després de 16 anys a Holanda, serà un 20% més gran que l’any passat, ampliant un espai addicional al Hall 8.1 del recinte ferial de l’Hospitalet de Llobregat.
En total, l’esdeveniment d’aquest any comptarà amb 92.000 metres quadrats de superfície repartits en els diferents halls de Fira de Barcelona. Per a aquesta edició hi ha més de 1.600 empreses expositores, de les quals 330 s’estrenen a l’ISE 2025. D’aquests exhibidors, 80 seran espanyols i està previst que hi hagi una trentena d’empreses catalanes. D’aquesta vuitantena de negocis exhibidors, una quinzena debuten enguany a l’esdeveniment.
Visitants de més de 160 països
Respecte als assistents, l’any passat l’Integrated Systems Europe va aplegar 73.800 persones i per a l’edició d’enguany, el director general, Mike Blackman, espera que la xifra augmenti un 20%. A banda d’Espanya, el Regne Unit, Alemanya, Àustria, Suïssa, França i Itàlia, aquest any l’organització ha notat un augment d’assistents provinents d’Àsia -amb increments a la Xina, Índia i Orient Mitjà- i de Llatinoamèrica. En l’edició anterior, es van registrar visitants de més de 162 països.
A més, el programa de conferències comptarà amb més de 360 ponents per a aquest 2025, entre els quals Brian Solis que serà l'encarregat de la inauguració el 4 de febrer. A més, l’artista presentarà la seva obra aquell mateix dia a la pantalla de benvinguda de l’accés sud del recinte. A banda, Quayola crearà la projecció audiovisual que il·luminarà la Casa Batlló els dies 1 i 2 de febrer, i que servirà com pas previ a la celebració del saló.
Impacte econòmic de l’ISE
La 21° edició del saló es dividirà en set zones tecnològiques on es presentaran solucions avançades en sectors com l’àudio, el broadcast, la senyalització digital, la il·luminació i l’escenografia, edificis intel·ligents o la tecnologia educativa. L’ISE s’ampliarà també al Hall 8.1, on situarà l’E-sports Arena i la zona dedicada als drons i robots. Els tornejos del món del videojoc es retransmetran a la plataforma Twitch i l’accés serà obert per tothom.
Pel que fa a l’impacte econòmic, l’any 2024 el saló va contribuir amb més de 468 milions d’euros a la ciutat, un 21% més que l’edició anterior. "L’ISE realment ha aterrat a Barcelona. Ocupa tots els pavellons de la Fira de Barcelona i estem emocionats en el futur expandir-nos al pavelló 0”, va assegurar Blackman fa un parell de setmanes, en referència a les obres d’ampliació del recinte que s’han d’acabar el 2027.
El sector audiovisual a Catalunya
El sector audiovisual català va facturar un 14% més al llarg del 2024 i ja genera un volum de negoci equivalent al 3% del PIB de Catalunya. En total l’ecosistema de l’audiovisual va generar uns ingressos de més de 8.600 milions d'euros i va donar feina a gairebé 42.000 persones a Catalunya. El creixement de la facturació va ser molt superior al del total d’empreses, que es va situar en 4.161 el 2024 (+4%), fet que indica que les companyies estan creixent. El Govern va atribuïr aquest increment de les dades, en part, a la fira audiovisual ISE.
Des de l’any 2020, quan la fira va celebrar la primera edició a Barcelona, el nombre d’empreses audiovisuals ha crescut un 15,3% a Catalunya. D’altra banda, les companyies del sector que ja estaven implantades prèviament a la celebració d’aquest esdeveniment han vist créixer la seva facturació un 30,3% entre el 2021 i el 2023, en part gràcies a l'ISE.
Un sector que factura 2.600 milions d’euros tot el món
La indústria audiovisual a escala global viu un gran dinamisme gràcies a la transició digital, la consolidació dels telèfons intel·ligents i la intel·ligència artificial. En total, va facturar 2.800 milions de dòlars (2.600 milions d’euros) l’any 2023, un 5% més que el 2022. Aquesta xifra s’espera que arribi als 3.000 milions de dòlars (2.800 milions d’euros) al tancament del 2024.
Tot i que el major mercat mundial del sector està als Estats Units, països del continent asiàtic com Indonèsia, la Xina o l’Índia són els que compten amb una millor combinació entre la mida actual i el creixement esperat. Pel que fa a les principals tendències del sector audiovisual, destaquen els platós virtuals, la substitució de la televisió lineal cap a la reproducció sota demanda, l’ascens de l’entreteniment d’àudio amb formats com el pòdcast i la consolidació dels influenciadors com a generadors de contingut audiovisual de masses.