Isidre Fainé ha renovat com a vicepresident de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (RACEF) en ser l’únic candidat que es presentava per aquest càrrec en les eleccions celebrades aquest dijous. Tots els acadèmics presents van votar a favor de la reelecció de Fainé, que va excusar la seva assistència a la sessió electoral.
En aquestes eleccions parcials de la RACEF s’han renovat cinc càrrecs, entre els quals destacava el de vicepresident i el de bibliotecari, pel qual també repeteix la catedràtica Ana María Gil Lafuente, filla de Jaume Gil Aluja, president d’aquesta reial acadèmia des de fa més de 20 anys.
Entre els acadèmics que han exercit el dret a vot hi havia Josep Maria Coronas, tresorer de la reial acadèmia, que recentment ha estat nomenat director general de la Fundació La Caixa, que precisament presideix Fainé.
De tots els càrrecs de Fainé, la vicepresidència de la RACEF és dels menys coneguts. A finals d’octubre, també va ser reelegit president de l’Institut Mundial de Caixes d'Estalvis i Bancs Detallistes (IMCA).
La RACEF és l'única reial acadèmia amb seu a Barcelona que forma part del Instituto de España perquè totes les altres estan a Madrid. Entre els seus acadèmics també hi ha Manuel Pizarro (expresident d'Endesa), Amparo Moraleda (consellera de Caixabank entre altres grans companyies), Joan Hortalà (exconseller de la Generalitat i expresident de la Borsa de Barcelona), Antoni Castells (exconseller d’Economia de la Generalitat), Manuel Castells (exministre d’Universitats), Carles Gasòliba (exeurodiputat), Alfredo Rocafort (president de la Reial Acadèmia Europea de Doctors) o els catedràtics Joan-Francesc Pont, Fernando Casado i Mario Aguer.
El desembre de l’any passat es va reelegir Jaume Gil Aluja, de 88 anys, per un altre mandat. També era l´únic candidat que es presentava a la reelecció, però això no vol dir que no tingui oposició interna, segons asseguren fonts acadèmiques.
En els últims tres anys s’han produït episodis de tensions internes dins d’aquesta reial acadèmia. Aquestes es van fer evidents arran de la mort del directiu empresarial Llorenç Gascón, l'agost de 2021, que va ocupar durant anys la vicepresidència. En una nota manuscrita, a manera d'últimes voluntats, no va incloure Gil Aluja entre les persones que pronunciarien discursos en la sessió necrològica a la seva memòria, quan, per tradició, sempre intervé el president. No mantenien la millor de les relacions.
Una anterior elecció del president de la secció d’Economia, la més important d’aquesta institució, també va generar polèmica. Se la van disputar Dídac Ramírez, exrector de la Universitat de Barcelona, i José María Gil-Robles, exdirigent popular i expresident del Parlament Europeu. Al final, es va nomenar Gil-Robles, però, després de la seva mort el febrer de 2023, el càrrec va passar a Carles Gasòliba.