L'impost sobre el valor afegit (IVA) del rebut de la llum dels contractes domèstics apunta al seu retorn al valor reduït del 10% el juliol, amb el repunt en el preu del mercat a l'engròs de l'electricitat per sobre del llistó dels 45 euros per megawatt hora (MWh) aquest mes de juny. Amb els dotze primers dies d'aquest mes, la mitjana del denominat pool se situa en els 53,27 euros/MWh, amb una previsió dels futurs elèctrics de les pròximes setmanes per sobre dels 50 euros/MWh.

Els 45 euros/MWh com a mitjana mensual del mercat diari elèctric va ser el límit que es va establir el juny de 2021, dins del Reial decret llei pel qual s'adoptaven mesures urgents en l'àmbit de la fiscalitat energètica i en matèria de generació d'energia, per mantenir l'IVA reduït. En el Reial decret 8/2023 del mes de desembre passat es mantenia aquest límit sobre el qual hauria d'estar el preu mitjà mensual del pool per a la vigència de l'IVA en el 10% fins al pròxim 31 de desembre.

"Titulars de contractes de subministrament d'electricitat, la potència contractada (terme fix de potència) dels quals sigui inferior o igual a 10 kW, amb independència del nivell de tensió del subministrament i la modalitat de contractació, quan el preu mitjà aritmètic del mercat diari corresponent a l'últim mes natural anterior de l'últim dia del període de facturació hagi superat els 45 euros/MWh", assenyalava la normativa.

Els mesos de març, abril i maig, amb uns preus de l'electricitat històricament baixos, impulsats per la forta presència de les renovables en la generació, i especialment de la hidràulica, van portar a l'aplicació d'un IVA del 21%. Així, amb aquest repunt dels preus elèctrics, que es mantindran en els pròxims mesos d'estiu, ja que els futurs apunten a una mitjana de 73,75 euros/MWh per al juliol, veuran un retorn de l'IVA al valor reduït 10% per a totes les factures que s'emetin durant el mes de juliol.

Consumidors beneficiats amb la mesura

D'aquesta manera, es tornarà a la factura de llum que es va donar al gener, amb la diferència que l'impost elèctric pujarà al 5,11%, tornant al seu valor habitual, amb la qual cosa, per a una factura amb 190 kWh consumits al mes a 0,14 euros/kWh, passarà de costar 50,89 euros -amb IVA al 21% i Impost elèctric al 3,8%- a 46,84 euros -amb IVA al 10% i Impost elèctric al 5,11%-, segons dades de Selectra.

La plataforma ha destacat que aquest canvi afavorirà en gran manera els consumidors que comptin amb una tarifa amb preu fix, ja que no veuran reflectida en aquesta la pujada del preu de mercat, però sí la baixada d'impostos, a diferència dels consumidors PVPC, el terme d'energia del qual es veu directament impactat per aquest augment de preu.