Bon dijous! Escassegen les setmanes tranquil·les en l’àmbit de l’empresa a casa nostra. Aquesta hem tingut el retorn de la seu d’Applus a Catalunya, dues noves inversions de CriteriaCaixa, a Celsa i Europastry, la sorprenent sortida de Wayne Griffiths de Seat i Cupra i, de nou, els aranzels dels Estats Units. Però avui he preferit no fer cas a Trump i posar el focus en la borsa.

Què li passa amb la borsa a l’empresa catalana? Ja no li agrada? I això que està en màxims de més de 15 anys. Aquesta realitat, que fa feliços molts accionistes, grans i petits, conviu amb una altra: algunes empreses, especialment familiars, s’estan cansant de la borsa, de les exigències dels inversors i de l’especulació d’alguns fons. El mercat de valors va ser una eina per obtenir inversió i créixer, però viure a l’albir de qui només busca la màxima rendibilitat, o exposat, només per la inèrcia del mateix mercat, als capricis i ocurrències de personatges com Donald Trump, pot arribar a cansar.

Aquests dies hem conegut diverses notícies relacionades amb el rebuig a la borsa. La setmana passada, Inoc, societat controlada per la família Serra Farré, va llançar una opa sobre el 100% de les accions del Grup Catalana Occident, del que ja controla el 62%. Per tant, es tracta d’una opa d’exclusió per treure l’empresa asseguradora de borsa, com va explicar el Josep Maria Casas. Fa uns dies, la CNMV va aprovar també l’exclusió de borsa de Corporación Financiera Alba, hòlding de la família d’origen balear March, i accionistes, entre altres empreses, de Naturgy i Colonial.

L’última de la qual es parla, i no és nou, és Grifols. Aquest dimecres, el fons d’inversió Brookfield i les societats de la família Grífols van admetre que tornaven a estar en contacte per presentar una opa pel gegant català dels hemoderivats. Serà el segon intent entre les dues parts, i si es negocia en els mateixos termes, la intenció és que acabi fora de la borsa, perquè la família retindria el seu 30% i la idea del fons canadenc era arribar al 70% restant. De fet, fa uns mesos el desacord va ser pel preu, no per la configuració de l’oferta, i si algú sap el que es pot patir al mercat de valors és Grifols, víctima dels moviments especulatius d’un fons voltor com Gotham.

Aquest dilluns s’anunciava l’entrada de Criteria, el hòlding de participacions de La Caixa, a Europastry, amb el 20%, per uns 300 milions. La relació amb la borsa és més llunyana, però també existeix: l’empresa catalana de masses congelades va intentar l’any passat, en dues ocasions, fer el salt al parquet i no se’n va sortir. L’aposta de Criteria suposa un suport al projecte, i una injecció de liquiditat per créixer, sense necessitat de sortir a borsa, de manera que l’opció de cotitzar de l’empresa que dirigeix Jordi Gallés passa a millor vida.

Les cotitzades també han estat notícia perquè inverteixen, però no només les cotitzades. Aquesta setmana hem posat el focus en diverses empreses que aposten pel creixement i en els directius protagonistes.

Les empreses de la setmana

fluidra piscinas
Imatge: Europa Press

Fluidra entra en els netejafons
Fluidra ha anunciat aquesta setmana l’aliança amb l’empresa estatunidenca de netejafons automàtics Aiper, de la qual comprarà inicialment el 27% per 100 milions de dòlars, com ha explicat el Juan Ferrari. L’empresa catalana, líder mundial de les piscines, ha destacat que l’operació "marca la primera fita en una aliança que potenciarà les fortaleses combinades de les dues companyies per expandir el mercat de netejafons i ampliar la base de clients". Es preveu que l’empresa que presideix Eloi Planes i dirigeix Jaime Ramírez augmenti en un futur aquesta participació fins a ser l’accionista majoritari d’Aiper.

Naturgy aposta pels purins
Naturgy invertirà 350 milions en gasos renovables a Catalunya fins al 2027, és a dir, en noves plantes per generar gasos a partir de purins i residus orgànics, com va explicar el Germán Aranda. Francisco Reynés, president de l’energètica, va dir dilluns que l'empresa invertirà "1.000 milions en gasos renovables, el 35% a Catalunya", però no va precisar-ne la ubicació. Actualment, Naturgy té dues plantes de gasos renovables a Catalunya, de les tres que té a l'Estat espanyol, una a Vila-Sana i l’altra a Cerdanyola del Vallès.

Bon Preu tanca la compra de Danone
El grup de distribució Bon Preu ha tancat aquest dimarts la compra de la fàbrica de Danone de Parets del Vallès, on invertirà 30 milions d'euros per construir-hi el seu “hub logístic estratègic”, com va explicar la Maria Teresa Coca. La companyia que presideix Joan Font, que preveu que el projecte estigui enllestit a finals del 2027 i serveixi per optimitzar l’emmagatzematge, la gestió d’estocs i la distribució de productes frescos i secs fonamentalment a l’àrea metropolitana de Barcelona. “La incorporació d’aquest nou centre logístic ens permetrà millorar la nostra capacitat operativa i garantir una major disponibilitat de producte per als nostres clients, optimitzant els temps de lliurament i reduint la petjada de carboni del transport”, va dir Joan Sabartés, director d’operacions de Bon Preu.

Frit Ravich i Cacaolat s’alien
Les empreses també creixen a base d’innovar. Les alimentàries ho fan amb processos però, sobretot, amb productes. Dues de catalanes, Frit Ravich i Cacaolat –participada per Damm i Idilia Foods–, s’han aliat per llançar al mercat una nova marca de crispetes, Top Corn, que, com no podia ser d’altra manera, tenen gust de batut de cacau. El producte busca aprofitar l’auge del consum de crispetes de blat de moro i es troba ja als lineals de totes les cadenes d'alimentació i botigues d'impuls, amb "una proposta transgressora, que revoluciona la categoria i aposta per sabors singulars", segons van destacar les empreses.

Els directius protagonistes

Newsletter Markus Haupt

Markus Haupt és, des d’aquest dilluns, conseller delegat de Seat i Cupra, arran de la sortida de Wayne Griffiths, per sorpresa, després d’un lustre al capdavant de les marques i dècades al grup VW. Haupt és, de moment, CEO interí, però el cert és que comencen a sonar campanes que l’assenyalen com el successor definitiu, ja que compta amb la confiança de la direcció del grup a Alemanya. Si és així, té el llistó alt, ja que el seu predecessor ha deixat Seat i Cupra en el millor moment de la seva història moderna en vendes i resultats econòmics.

Newsletter Martí Bravo

La caixa rural cooperativa CaixaGuissona, pertanyent al grup corporatiu bonÀrea Agrupa, va tancar l’exercici 2024 amb creixements molt significatius al negoci financer i també pel que fa al nombre de clients. El seu director general, Martí Bravo, va explicar en una entrevista a ON ECONOMIA que han superat les previsions i que els resultats demostren que l'entitat "té cabuda en un mercat financer d’una gran competència".

Newsletter Anselmo Méndez

Veritas, cadena de supermercats ecològics que dirigeix Anselmo Méndez, va facturar l’any passat 122 milions d’euros, un 5% més. L’empresa catalana va invertir 5 milions el 2024 per a la millora de la seva xarxa comercial i enguany hi destinarà 6 milions més. "El nostre creixement reflecteix no només l'interès creixent per l'alimentació saludable, sinó també la confiança dels consumidors en la nostra convicció pel producte ecològic certificat. El nostre repte per aquest 2025 és continuar ampliant la nostra presència al territori", va explicar Méndez.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins a la setmana que ve!