Construir edificis de zero emissions, intensificar la renovació energètica, augmentar la solarització i augmentar el nombre de punts de recàrrega són els principals objectius de la nova directiva europea sobre l'eficiència energètica dels edificis. El 28 de maig va entrar en vigor la nova directiva europea sobre l'eficiència energètica dels edificis (directiva 2024/1275 de 24 d'abril de 2024), que substitueix la de 2010 (directiva 2010/31/UE de 19 de maig de 2010) que ja havia estat implementat diverses vegades. El text té lloc dins del Pacte Verd Europeu, que té com a objectiu, en particular, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle a la Unió Europea (UE) en un 55% l'any 2030.
A efectes pràctics, això també afecta en el sector immobiliari i els condicionants que s'hauran de donar quan es vulgui vendre o llogar un pis i centrar en establir un “pla nacional de renovació d'edificis” , el contingut mínim del qual s'especifica a l'article 3 de la directiva. Aquest full de ruta serà objecte d'avaluació per part de la Comissió Europea. D'acord amb l'article 12, els estats membre han d'establir un sistema de "passaport de renovació" per als propietaris d'edificis residencials i terciaris. L'article 9 de la directiva obliga els Estats membres a establir normes mínimes d'eficiència energètica per als edificis. Aquests llindars es fixen en funció de l'existència existent a l'1 de gener de 2020. A partir de l'any 2030, el 16% de l'estoc de béns immobles no residencials de cada Estat ha d'estar per sobre del llindar establert. A partir del 2033, la taxa a respectar serà del 26%.
Conèixer cada cas
Així doncs, fins ara n'hi havia prou de tenir en vigor un certificat que acreditava que la residència era apta per fer els canvis adequats. Aquest document qualifica l'estat de l'habitatge basant-se en el consum d'energia i el nivell d'emissions de diòxid de carboni. Per fer-ho assigna una lletra, de l'A, a la G establint en funció de l'estat en què es troba. Però la UE demana que ja s'apliquin directament els canvis abans de cap transacció.
En el supòsit de no complir la directiva europea, l'habitatge haurà de ser reformat. Un estudi d'Idealista assenyala que el 51,2% dels habitatges a Espanya tenen 40 anys o més, cosa que implica que el parc d'habitatges està envellit i hi haurà molts immobles que no aconsegueixin la qualificació necessària per ser venuts o llogats. Per poder afrontar aquesta despesa, el Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana té disponibles una sèrie d' ajuts per rehabilitar-los .
Pel que fa al sector residencial, les trajectòries de millora del rendiment energètic no s'estableixen edifici per edifici sinó en referència al consum mitjà d'energia primària del parc nacional. Per això, també es demana als Estats membre que prenguin mesures per garantir que aquest consum disminueixi un 16% en comparació amb el 2020 el 2030, i després almenys un 20% el 2035.