El president de l'Associació Catalana de l’Empresa Familiar (Ascef), Jaume Alsina, en un repàs dels principals reptes de les famílies empresàries per garantir la continuïtat dels seus negocis, evidencia alguns canvis en la manera de fer de les joves generacions i sosté que cal abordar-los i generar les dinàmiques adequades per mantenir la cultura i els valors de l'empresa familiar. Alsina manifesta que "detectem que les noves generacions, només en un percentatge petitíssim, pensen que treballaran a les empreses familiars; pensen que poden tenir projectes molt més engrescadors fora de l’empresa, fins i tot internacionalment, i el més difícil és poder-los enganxar als projectes empresarials familiars".

El president d'Ascef puntualitza que això no vol dir que no prenguin consciència que "seran accionistes responsables perquè tenen un patrimoni a gestionar i, evidentment, volen formar part de la familiar empresària. Però, en l'àmbit personal, sovint estan treballant a multinacionals o a altres empreses de sectors molt diversos i els costa tornar a l'empresa familiar per assumir-ne la gestió directa".

El distanciament del dia a dia de la companyia també implica més dificultat a l'hora de "transmetre la cultura i els valors de la família", insisteix Alsina. És aquí on apareix un segon repte per a les famílies empresàries: "que no deixi d'haver-hi feeling; que no es quedi en l'interès vinculat a un 10% de l'empresa, sinó que hi hagi un lligam de cultura i de valors". És a dir, "que se sentin part de la família empresària".

En aquest context, la junta directiva de l'Ascef té moltes esperances posades en la responsabilitat que els atorga ser els organitzadors del XXI Encuentro Nacional del Fórum Familiar de l'Instituto de la Empresa Familiar (IEF) -al qual pertany l'Ascef-, que se celebrarà a Barcelona, l'any vinent. Serà un punt de trobada per intercanviar coneixement, rebre formació i compartir experiències sobre l'empresa familiar per ajudar i inspirar a les noves generacions; amb la participació esperada d'entre 350 i 400 persones. Ariadna Sendra i Albert Borràs, copresidents del Fòrum de joves de l’Ascef, veuen la trobada com una ocasió única per donar visibilitat als joves empresaris, fomentar la seva implicació, desenvolupar les seves habilitats i comprometre’s amb el futur de les seves empreses.

El president de l'Ascef també comenta que, potser, falta empenta i ganes d'arriscar-se. Alsina admet que la situació actual no és la mateixa que la de generacions anteriors, "és més complexa", però "trobem a faltar aquella empenta que tenien les generacions anteriors i ganes d'arriscar". Des de l'Ascef es reivindica que "està molt bé mantenir el patrimoni, però l’important és seguir construint patrimoni i llegat. Amb la qual cosa, s’ha de seguir invertint, s’ha de seguir tenint empreses industrials i no pot ser que només es tingui una visió de mantenir el patrimoni que ja s’ha generat".

El president d'Ascef, Jaume Alsina. Foto: Carlos Baglietto
El president d'Ascef, Jaume Alsina. Foto: Carlos Baglietto

El consell d'administració ha de fer de frontissa

Un dels eixos de la governança de l'empresa familiar és buscar l’equilibri entre la professionalització i la gestió familiar. Segons Alsina, el repte és configurar un bon consell d’administració -que és l’òrgan que dirigeix la companyia- amb els millors professionals de la família que tinguin expertise i ganes d'empènyer, i/o independents i després definir si la direcció general l'assumeix un professional extern. En qualsevol cas, s'ha de diferenciar entre propietat i gestió i, entremig, hi ha "un governance que és aquest consell d’administració que realment ha de fer de frontissa entre la gestió pròpiament dita i la propietat". Això també és un repte perquè, en molts casos, "la propietat ha de compartir la informació, ha de confiar, ha de saber delegar... i, en aquest sentit, aquest òrgan de govern també és molt important que s’encarregui de mantenir els valors, els principis i la cultura de l’empresa".

Aquest dilluns i dimarts té lloc, a Santander, el XXVII Congreso Nacional de la Empresa Familiar, organitzat per l'Instituto de la Empresa Familiar (IEF), amb el lema Som futur, per subratllar el compromís que tenen les empreses familiars amb la construcció de futur i de país. En el cas de l'empresa familiar a Catalunya, des de l'Ascef, Jaume Alsina, reconeix que no està resolt "com podem ajudar les empreses mitjanes, industrials o de serveis a Catalunya, a créixer en l'àmbit financer". Fa referència a instruments existents, com la sortida a borsa per a empreses molt grans o al mercat borsari alternatiu que "potser no acaba de traccionar i hi ha poc moviment i, entremig, "no hi ha cap instrument, només temes com els fons d'inversió que tenen un cicle molt clar de buscar rendibilitat" i, creu que l'alternativa està en la col·laboració publicoprivada per tenir finançament a llarg termini, per entrar "en el capital de les empreses amb una visió a 10, 15 o 20 anys, amb unes rendibilitats garantides -com si fossin crèdits participatius a un interès raonable, o per via de dividends- perquè les empreses necessitem créixer i necessitem inversors".

Agrupacions d'inversors publicoprivats

Aquesta és una demanda-proposta que llança Ascef. Agrupar empreses i particulars per invertir recursos a llarg termini en empreses, per acompanyar el creixement dels negocis més tractors de Catalunya, per convertir-les en líders en el seu sector a tots els nivells, també internacionalment. "Necessitem organitzacions excel·lents que siguin molt productives, que siguin pol d'atracció de talent, que siguin pioneres i potents al mercat; és indistint quina forma jurídica tinguin", defensa. "Invertir en empreses del país, amb projectes...". "I qui diu en empreses, perquè no en sectors essencials, com ara l'habitatge, articular instruments d'inversió col·lectiva, buscant fórmules adequades per resoldre problemes actuals". A Catalunya hi ha moltes empreses de dimensió mitjana "que han de traccionar molt el país" i amb les quals s'hauria de fer un esforç perquè es desenvolupessin; "escoltant les seves necessitats". 

Sobre el paper dels governs, el president de les empreses familiars defensa que des de l'Ascef volen "empènyer i ajudar als que han de prendre decisions [polítics i governants]; i hem de ser molt reivindicatius en aquest aspecte". "Cada dia que passa i no es prenen decisions o les que es prenen són contradictòries per temes partidistes fan un mal servei a la societat perquè ho alenteix tot; haurien d'anar més alineats i tenir una visió més compartida dels reptes; s'ha de dialogar, negociar i pactar, però finalment prendre decisions". També exigeixen als polítics i governants que es facin responsables dels resultats: "no es tracta d'anar passant comptes, però sí que siguin més curosos". Cal anar endavant, "encara que sigui amb un 80% de consens, en educació, en política energètica, en sostenibilitat...". "No perdem el temps", insisteix i adverteix que "per aquest tacticisme també es perden diners". "S'ha de superar el partidisme i han de pensar en clau país, ho hem d'exigir", afegeix.

El president d'Ascef, Jaume Alsina. Foto: Carlos Baglietto
El president d'Ascef, Jaume Alsina, durant l'entrevista concedida a ON ECONOMIA. Foto: Carlos Baglietto

La productivitat és un factor clau

L'Ascef està molt amatent a tots els temes que fan referència o impacten en el llegat de les empreses familiars. "Tot el que fa per a les empreses sigui més complicada la seva persistència en el temps ens fa estar amatent", diu i esmenta la productivitat -un "factor clau"-, l'energia -"per ser competitius"-, i els reptes tecnològics. En el tema dels impostos reclamen avantatges per a les inversions en R+D, en captació de talent, formació de personal, desenvolupament tecnològic... per seguir sent capdavanters. "Aquest suport a l'empresa, que es va fer durant un temps, va ajudar molt a les empreses per seguir desenvolupant-se i s'haurien de buscar noves mesures", insisteix.

Alsina reclama que "no ens fem trampes al solitari". Argumenta que no pot ser que una administració local, per exemple, per atraure inversions faci unes polítiques que van en contra del seu veí. "Una altra cosa és que com a país definim quines àrees d'actuació hem de dinamitzar, i ens hi posem tots, però aquest micromanagement de l'alcalde de torn que fa una política totalment desalineada amb els objectius marcats i necessaris no és positiu", argumenta. 

Els empresaris també estan queixosos de l'excés de legislació. "Tenim una motxilla tan feixuga que ens impedeix avançar i fer créixer les empreses perquè ens demana molt temps i molts recursos; amb excés de legislació i de burocràcia". 

Alsina va més enllà i reclama un replantejament de l'estat de les autonomies; que és el gran repte d'Espanya. "Els dos partits majoritaris haurien de fer un exercici de país, superar el partidisme, i generar il·lusió a tot un col·lectiu per mantenir l'estat del benestar i el nivell de vida.