La Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres (RACEF) ha reelegit aquest dijous Jaume Gil Aluja, de 87 anys, com a president, càrrec en el qual es manté des de fa més de dues dècades. Era l’únic candidat que es presentava. Han votat 20 dels 38 acadèmics numeraris, tots a favor de la continuïtat d’aquest catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona. No ha tingut rival, però això no vol dir que no tingui oposició interna, segons assenyalen fonts dels mateixos acadèmics.
Es tracta de l'única reial acadèmia amb seu a Barcelona que forma part del Instituto de España perquè totes les altres estan a Madrid. La votació s’ha fet únicament en format presencial en les seves dependències, situades a la quarta planta de l’edifici de Foment del Treball.
Entre els seus acadèmics numeraris hi ha Isidre Fainé (president de Criteria i de la Fundació La Caixa), César Alierta (expresident de Telefónica), Manuel Pizarro (que ho va ser d'Endesa), Joan Hortalà (ex de la Borsa de Barcelona), Manuel Castells (exministre d’Universitats) o Amparo Moraleda (consellera de Caixabank i Vodafone entre altres grans companyies). Cap d’aquests ha anat a votar.
En canvi, sí que han participat, entre altres, Carles Gasòliba (exeurodiputat de CiU), Antoni Castells (exconseller d’Economia de la Generalitat), Alfredo Rocafort (president de la Reial Acadèmia Europea de Doctors), José Daniel Barquero (lobbista barceloní resident a Madrid) i els catedràtics Joan-Francesc Pont, Fernando Casado i Mario Aguer.
A banda del president, en aquestes eleccions s’han elegit tres càrrecs més pels quals també s’ha presentat un únic candidat, que precisament ha estat el seu actual ocupant. Així, Arturo Rodríguez Castellanos (Logroño, 1953, catedràtic de la Universitat del País Basc) repeteix com a interventor, mentre que José Antonio Redondo López (Lugo, 1951, professor universitari) i Josep Maria Coronas (Tarragona, 1959, secretari de la Fundació bancària La Caixa) es mantenen com a presidents de seccions.
La RACEF convoca eleccions cada any en les quals s’elegeix part dels seus càrrecs. Els mandats són per a tres anys. En una institució com aquesta acostumada a la unanimitat, no s’emeten vots en contra, si bé les abstencions s’interpreten com un ‘no’.
Fainé es manté com a vicepresident de la RACEF
En la seva junta de govern es mantenen —ja que el seu càrrec no s’ha sotmès a votació en aquestes eleccions— Isidre Fainé (vicepresident de la RACEF) o Ana María Gil Lafuente (bibliotecària, filla de Jaume Gil Aluja) entre altres acadèmics.
Jaume Gil Aluja va ser durant molts anys professor universitari, directiu de Seat, conseller de diverses companyies i president de la Comissió Econòmica-Estatutària del FC Barcelona (1988-2002).
La mitjana d'edat dels acadèmics voreja els 69 anys. El més veterà és el lleidatà Enric Arderiu, de 99 anys, i el més jove, el catedràtic gallec Santiago Lago Peñas, de 52 anys. Entre els seus 38 membres numeraris només hi ha cinc dones: l'esmentada Ana María Gil Lafuente, Montserrat Guillén (catedràtica de la UB com l’anterior), Amparo Moraleda (consellera de CaixaBank, Airbus, Vodafone, Solvay o Faurecia), Isabel Estapé (consellera de Criteria) i Leonor González Menorca (exconsellera del Govern de La Rioja).
En els últims tres anys s’han produït diverses tensions internas dins d’aquesta reial acadèmia. Aquestes es van fer evidents arran de la mort del directiu empresarial Llorenç Gascón, l'agost de 2021, que va ocupar durant anys la vicepresidència. En una nota manuscrita, a manera d'últimes voluntats, no va incloure Gil Aluja entre les persones que pronunciarien discursos en la sessió necrològica a la seva memòria, quan, per tradició, sempre intervé el president. No tenien la millor de les relacions.
L’elecció del president de la secció d’Economia, la més important, també va generar polèmica. Se la van disputar Dídac Ramírez, exrector de la Universitat de Barcelona, i José María Gil-Robles, exdirigent popular i expresident del Parlament Europeu. Al final, va ser per a Gil-Robles, però aquest procés encara està pendent de resolució judicial. Arran de la defunció de Gil-Robles el febrer d’aquest any, el càrrec l’ocupa ara Carles Gasòliba.