L'exconseller d'Economia i actual president de la comissió d'empresa i treball del Parlament de Catalunya, Jaume Giró, defensa que no es pot entendre l'economia blava, de present i la de futur, si no es parla d'energia i d'aigua. Giró argumenta que les ciutats i el país ha de garantir l'accés a l'aigua dolça i a les energies blaves perquè sense aquests recursos "no es pot parlar d'economia blava, ni de cap mena d'economia".
Durant la seva participació en la jornada Els reptes de l'economia blava, organitzat per El Nacional i On Economia, aquest divendres, al Museu Marítim de Barcelona, Giró ha desitjat un gran impuls per a l'economia blava, però per aconseguir-ho ha determinat que caldrà que vagi més enllà del que s'entén per economia marítima, nàutica o la vinculada al turisme.
Giró ha fet un repàs a alguns dels elements més importants que marquen el present i el futur de l'economia blava. En aquest sentit, ha esmentat a tot l'ecosistema que es genera al voltant del mar. També ha posat en relleu que hi ha una pressió mediambiental molt important sobre moltes activitats: les plataformes que evidencien problemes, especialment a Barcelona, amb l'arribada dels creuers, amb l'empremta que generen milions de persones que visiten la ciutat cada any, amb les edificacions de residències que només s'ocupen durant dos o tres mesos l'any a les zones del litoral català, amb els problemes que hi ha a Catalunya per arrencar projectes energètics vinculats al mar.... "tot això són elements importants que marquen el present i el futur de l'economia blava", ha sentenciat l'exconseller d'Economia.
Sí als parcs eòlics marins
"Necessitem el mar perquè ens pot proveir d'aigua i d'energia", ha defensat i, fent una picada d'ullet a la política -com a diputat de Junts que n'és- Giró ha visibilitzat el suport del president de la Generalitat, Salvador Illa, als projectes eòlics marins, "perquè no pot ser que Catalunya estigui a les beceroles de l’economia eòlica i renovable".
L'exconseller ha compartit taula de debat amb els alcaldes de Sant Sebastià, Eneko Goia; el tinent d'alcalde d'Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls; l'alcalde de Palma de Mallorca, Jaime Martínez, i l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol. En una taula moderada per José Antich, director El Nacional.
Tornat a l'economia blava i al cercle virtuós que han de generar energia, aigua i turisme, Giró s'ha mostrat com a defensor aferrissat del turisme, però d'un turisme que s'ha de gestionar bé. "Jo mai em sumaré a les crítiques al turisme. Catalunya i la ciutat de Barcelona, dins d’una economia de mercat regulada, han de vetllar per un bon desenvolupament del turisme. No sé què faríem sense el turisme", ha dit.
Per això ha parlat de com la ciutat de Barcelona es va posar al mapa de les urbs mundials més atractives per al turisme, "quan va pujar a la Champions de les ciutats", gràcies a la transformació que es va orquestrar per a la celebració dels Jocs Olímpics de 1992. "Allò va transformar la ciutat, no només perquè va fer girar la ciutat mirant al mar, sinó també vam posar la ciutat al mapa, entre les ciutats més atractives del món". Un èxit que Giró expressa que és necessari per a altres ciutats: "Hem de tenir ambició de ciutat i de país, superar les vies del tren i de les carreteres perquè moltes ciutats del litoral també es girin i mirin al mar". Una demanda per tancar la seva intervenció.