El Cercle d’Economia proposa que el PP se sumi a un gran acord per l’amnistia als independentistes processats a canvi que Junts i ERC renunciïn a un altre referèndum unilateral. Després de la presentació aquest dijous de la nota d’opinió del Cercle, el seu president, Jaume Guardiola, ha manifestat que és “millor” que es concedeixi l’amnistia, si bé condicionada, a un escenari de repetició de les eleccions generals.
Sobre l’amnistia, Guardiola ha indicat que “cal preguntar-se per a què ha de servir” i ell mateix ha donat la resposta: no ha de ser per resoldre la investidura de Pedro Sánchez ni perquè “tot quedi com està”. Per això, ha defensat que un “pacte transversal” entre formacions polítiques diferents, fins i tot antagòniques, és “indispensable” per superar l’actual paràlisi de Catalunya. Va subratllar que no és una qüestió irresoluble.
En roda de premsa, el president del Cercle i el seu secretari general, Miquel Nadal, han insistit que l’amnistia ha de comportar la renúncia a un referèndum unilateral. Si no inclou aquesta renúncia, aleshores serien partidaris de la repetició electoral. I afegeixen que també ha de tenir “la màxima seguretat política” perquè després no la tombi el Tribunal Constitucional.
Sobre la hipòtesi que el PP se sumi a un acord, Guardiola ha dit que no han perdut l’esperança. I ha evitat pronunciar-se sobre la decisió que, en la seva opinió, hauria de prendre Junts per Catalunya en la investidura: “No som nosaltres qui ha de dir què han de fer”.
“Fugim de la dicotomia entre blanc i negre –ha afegit Guardiola–. Els partits estan per arribar a compromisos. Ens sembla més utòpic pensar que el temps resoldrà el problema o que la independència de Catalunya és a tocar, per això, pensem que els nostres plantejaments són els més viables”.
Tot i les insistents preguntes dels informadors, ni Guardiola ni Nadal no s’ha mogut ni un mil·límetre de la nota d’opinió distribuïda aquest dijous. Han subratllat que “si l’amnistia no comporta una renúncia de la unilateralitat seria millor repetir una eleccions”. Quan se li ha preguntat per la identitat catalana, Guardiola ha recordat que la Constitució la defineix com a “nacionalitat”.
Han indicat que amb la nota d’opinió fugen del “tacticisme polític”. Guardiola considera que les propostes del Cercle poden “satisfer” les posicions dels partits sense trencar el marc institucional. I Nadal va afegir que servirien per “resoldre un problema enquistat” que es manté des de fa vint anys.
Sobre el recent acord programàtic entre el PSOE i Sumar, Guardiola tampoc s’ha definit amb claredat. Només ha indicat respecte a la reducció de la setmana laboral que hauria de tenir en compte la “convergència en competitivitat”.
A la nota d'opinió, el Cercle d'Economia demana a les formacions independentistes Junts per Catalunya i ERC que compleixin la Constitució a canvi de la concessió de l'amnistia per als dirigents i ciutadans independentistes processats. En paral·lel, també reclamen de les dues grans formacions polítiques estatals, el PP i el PSOE, un gran pacte territorial de tipus federal que comporti un nou model de finançament.