El president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, dubta del mètode de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) per avaluar l’opa del BBVA al Banc Sabadell perquè impedeix tenir una “perspectiva més àmplia” i percebre “el risc” de reduir l’accés al finançament de les empreses.

En una entrevista a l’ACN, Guardiola, que va ser conseller delegat de Banc Sabadell (2007-2020), assenyala respecte al mètode d’avaluació de la CNMC que “aquesta visió tan numèrica pot acabar no ensenyant la realitat” i que podria funcionar per a altres activitats però no per la bancària. Precisa que es tracta d’una opinió personal, que fa pública poc abans que es pronunciï l’organisme que presideix Cani Fernández.

Sobre el paper de Catalunya al món, sobretot en l’actual situació d’incertesa, Guardiola proposa seguir el pla que detalla l'informe Draghi, que traça una estratègia per frenar el declivi econòmic de la UE enfront d'altres potències: “l'informe Draghi és gairebé un diagnòstic de Catalunya”.

Segons Guardiola, Catalunya podria ser una mena de laboratori del pla de Draghi perquè és un "microcosmos que ho té tot". "És molt la mitja del que és realment Europa i els seus reptes", assegura. Així mateix, creu que el pla econòmic del Govern de Salvador Illa, l'anomenat 'Catalunya Lidera', està "orientat", és "coherent" amb aquests postulats i està "ben dissenyat". Ara bé, demana "executar". "La qüestió és si l'execució de tots aquests projectes es va materialitzant i això és el que jutjarà la gent".

Un dels elements que inclou el pla del Govern és el model de finançament autonòmic, sobre el que el Cercle ja va fer una nota d'opinió. Guardiola creu que aquest tema "està enfocat", però posa en dubte que se’n vegin "resultats relativament a curt termini". "Crec que en aquests moments el to general és de pragmatisme, que està molt ben rebut per la societat després d'uns anys que hem estat una mica encisats amb la qüestió nacional", diu. "És una cosa molt important, però que segurament no ha de ser l'única que regeixi la nostra vida".

Sobre el full de ruta del Govern d'Illa, Guardiola també opina que veu "just" que l'Agència Tributària de Catalunya assumeixi la recaptació de l'IRPF l'any vinent. "Estem parlant d'una cosa que tècnicament és complexa", adverteix. "Aquesta gestió no és fàcil de fer i s'ha de fer ben feta", agrega. En la seva opinió, es tracta d'un "primer repte" i una "gran oportunitat en termes d'autogovern".

'Europa: wake-up call?'

Aquest dilluns el Cercle d'Economia presentarà la nota d'opinió que emmarca la 40a reunió anual, que porta per lema 'Europa: wake-up call?'. Guardiola avança que el document apuntarà les "febleses" i "vulnerabilitats" europees davant l'arribada de Donald Trump. "Com diu Draghi, s'afronta una certa crisi existencial, un moment en què s'han de prendre decisions", diu Guardiola. "El que fa l'administració de Trump és que ho accelera tot, et posa davant el mirall, però els grans drames europeus ja estaven clarament identificats", assegura.

Segons el president del Cercle, Europa "ha gaudit d'unes situacions una mica artificials" durant uns anys, com ara energia "barata" o no tenir tecnologia pròpia perquè ja se'n generava als Estats Units. "Hem de trencar aquest gap de la innovació, aquesta cosa que Europa té capacitat de generar ciència, però li costa molt convertir-la en innovació".

Jornada laboral

En l'entrevista a l’ACN, Guardiola també es va referir a la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores, que aquesta setmana s'aprovarà al Consell de Ministres. Opina que el "normal" hauria estat deixar aquesta qüestió en mans dels convenis col·lectius. "No és el mateix una gran empresa que una pime, i no és el mateix una pime industrial que una de comerç". En aquest sentit, qualifica de "molt mala notícia" que la reducció del temps de treball no s'acordés en el marc del diàleg social, amb sindicats i patronals.