El president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, considera que no s’ha d’incentivar la tornada de les seus socials de les empreses que van marxar de Catalunya el 2017, arran del procés independentista, però tampoc sancionar-les si no ho fan.

En declaracions al programa Cafè d’Idees de Ràdio 4, que condueix la periodista Gemma Nierga, Guardiola ha argumentat que incentivar la tornada de les seus socials que van marxar seria “injust” per les empreses que, en aquell moment, van decidir quedar-se. D’altra banda, també considera que no s’han de sancionar perquè les normatives europees estableixen que poden establir-se a on decideixin.

Sobre la proposta de Junts de sancionar les companyies que no domiciliïn la seu social en el lloc on mantenen el gruix de l’activitat econòmica, Guardiola ha advertit que una mesura com aquesta "pot tenir un efecte advers" perquè “les amenaces poden provocar que acabin traslladant la producció”.

Banc Sabadell va ser una de les empreses que va traslladar la seu social el 2017, concretament a Alacant, quan Guardiola n’era el conseller delegat. Quan se li ha preguntat per aquest fet, ha afirmat que va ser una “decisió inevitable” davant la situació de “fuga de capitals massiva”. Ha afegit que l’anunci del trasllat de seu va tenir com a conseqüència que “molts dipòsits tornessin”.

Sobre el decret del govern de Mariano Rajoy al qual es van acollir les empreses catalanes que van portar la seu social a altres comunitats, Guardiola ha reconegut que va “facilitar” els trasllats, però ha rebutjat el terme “incentivar”: “No sé si es pot dir incentivar, però sí, facilitar”.

Situació política

Guardiola s’ha mostrat crític amb el procés independentista per les seves conseqüències polítiques i econòmiques. “El procés ha concentrat tantes energies que s’han obert dèficits de gestió notables”, ha indicat. No obstant, ha defensat l’amnistia: “la llei d'amnistia és prou forta per no tenir problemes al Tribunal Constitucional” i suposa un “final d'una etapa”. Ha subratllat que aquesta mesura de gràcia “no és compatible amb reivindicacions d'unilateralitat".

Quan se li ha preguntat per l’actual govern de Pere Aragonès, Guardiola ha dit que veu “un Govern i un president molt preocupats per la gestió, però és feble, amb un suport parlamentari petit”. Ha recordat que “no és fàcil fer canvis profunds quan manca suport parlamentari”.

Respecte el discurs de Pedro Sánchez a Davos, ha estat crític amb les polítiques laborals i d’increments salarials: "pagar millor té a veure amb la productivitat”, ha assenyalat.