Jaume Guardiola, president del Cercle d'Economia i exconseller delegat de Banc Sabadell (2007-2020), es va mostrar crític aquest dimarts amb l'opa hostil llançada pel BBVA. Va advertir de bell nou sobre els riscos que una concentració bancària pot suposar per a l'accés al crèdit, especialment en un moment de restricció financera.

"Si passem de quatre a tres grans bancs, moltes empreses que depenen de diverses entitats per al seu finançament podrien veure's afectades", va assenyalar en un debat en el Círculo Ecuestre en companyia de Juan María Nin, president del madrileny Cercle d'Empresaris i que també va ser conseller delegat del Sabadell (2002-2007).

Per la seva part, Juan María Nin va apuntar que "el Sabadell és una institució exemplar i per això és objecte de desig". I va recordar que "aquesta no és la primera vegada que s'estudia una operació similar, fet que demostra el gran valor del banc." Va afegir que la decisió final ha d'estar en mans dels accionistes i emmarcada en les normatives i regulacions dels organismes financers pertinents.

Sobre la competència entre Barcelona i Madrid, Nin va suggerir la necessitat d'autocrítica des de Catalunya perquè "Madrid ha fet els seus deures, mentre que a Barcelona hem deixat passar oportunitats importants, com l'ampliació d'El Prat o la gestió d'infraestructures clau".

Guardiola va assenyalar que el PIB de Catalunya s'ha mantingut constant, mentre que Madrid ha crescut absorbint activitat econòmica d'altres territoris, convertint-se en una metròpoli europea. Tanmateix, va mostrar una visió positiva del futur de Barcelona: "Estem competint bé en sectors com les empreses emergents i les ciències de la salut, la qual cosa obre un horitzó optimista."

Sobre les empreses que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya, com va fer el Sabadell el 2017, Guardiola va afirmar que "cal deixar-les en pau" perquè les empreses prenen les seves decisions en funció del seu interès.

En lloc de centrar-se a recuperar les que han marxat, Nin va suggerir mirar cap al futur: "L'important és atreure noves inversions i crear les condicions perquè vinguin 15.000 empreses més, en lloc de lamentar la sortida de les anteriors".

Respecte al finançament autonòmic, Guardiola es va mostrar contundent en qualificar el model actual de "desastre". Per això, va destacar la necessitat d'un sistema més orientat a la gestió d'ingressos en lloc de les despeses. "L'Estat ha incrementat molt més la seva despesa que les comunitats autònomes, fet que genera un desequilibri fiscal", va dir.

Per la seva part, Nin va fer una crida a un enfocament més federalista, assenyalant que "el sistema autonòmic d'Espanya hauria d'evolucionar cap a un model federal efectiu". Els dos ponents van coincidir en que s'ha d'obrir un debat públic i professional sobre la reforma del finançament autonòmic, sense deixar-se portar per enfocaments sentimentals.