El Ministeri de Treball i Yolanda Díaz, la vicepresidenta segona i líder dels ministres de Sumar al govern espanyol, té un as a la màniga per superar el tràmit parlamentari que aclariria la reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores setmanals. Es tracta de 375 milions d'euros (una xifra triada per la semblança amb la nova jornada) que Treball s'ha guardat per oferir a l'oposició un pla d'ajuts amb què facilitar a les pimes la retallada de l'horari mantenint els salaris. Una cosa que no convenç les files socialistes.
Però això és avançar-se als esdeveniments, ja que primer ha de ser aprovat en el Consell de Ministres l'avantprojecte que reguli la reducció legal del temps de Treball. I, el que hauria d'haver estat un camí de roses, ja que és una de les mesures pactades per a la legislatura pels socis de govern, s'ha convertit en un d'espines. Els socis de coalició s'han embolicat en una gresca majúscula, fins al punt que Yolanda Díaz va arribar a dir que el que estava fent el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, era de "ser una mala persona". Es referia a la intenció de la part socialista de negar-se a aprovar en Consell de Ministres l'acord que el Ministeri de Treball va firmar el 20 de desembre amb els sindicats CCOO i UGT.
Aquest dilluns es fa un pas decisiu per saber com estan les negociacions al si del Govern espanyol. La Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (composta pels números dos dels ministeris econòmics) analitza avui el text presentat per Treball, i pactat amb els sindicats, perquè els diferents ministeris es posicionin. La Comissió Delegada és un organisme que analitza prèviament els textos legals que han d'anar al Consell de Ministres per a la seva aprovació. Un text pot passar diverses vegades per aquesta Comissió abans de tenir el segell verd que permet remetre'l al Consell de Ministres per ser debatut i, si escau, aprovat.
Fa dies que els cinc ministres de Sumar recorden públicament la reunió de la Comissió Delegada, que hauria d'obrir la porta per a l'aprovació de l'avantprojecte. Fins i tot la vicepresidenta Yolanda Díaz es banyarà aquest dilluns en un acte públic abans que es reuneixi. Però no sembla que pugui ser tan imminent.
Ajuda a les pimes
Una de les topades, per no dir la més dura, rau precisament en l'ús d'aquests 375 milions. A la taula de negociació amb sindicats i empresaris, el Ministeri de Treball va oferir l'aprovació del Pla Pime 375 amb ajuts econòmics per facilitar el pas de la jornada de 40 a les de 37,5 hores a la setmana. Durant l'any llarg que es van mantenir les negociacions amb els agents socials, una de les principals queixes de les patronals CEOE i Cepyme era la dificultat de les empreses més petites per adaptar-se a la imposició legal de rebaixar 2,5 hores la jornada setmanal. Fonts sindicals han assenyalat a ON ECONOMIA que l'esmentat pla tindria una dotació de 375 milions d'euros.
Al desembre, Treball i els sindicats van considerar que no tenia sentit continuar negociant amb els empresaris, ja que des de CEOE i Cepyme defensaven que la reducció de la jornada no s'havia de realitzar mitjançant una "imposició legal", sinó emprendre's sector per sector i empresa per empresa a través de la negociació col·lectiva entre els directius i els representants dels treballadors.
I van deixar clar que la decisió de les patronals de no afegir-se al pacte implicava la retirada del Pla Pime 375 i, per tant, els 375 milions per a la transició cap a la nova jornada de 37,5 hores. Tanmateix, fonts sindicals aclareixen a aquest diari que el que es pot interpretar com una amenaça als empresaris és, en realitat, una carta que s'utilitzarà en les Corts per negociar el suport d'una majoria prou política perquè la mesura pugui arribar a publicar-se en el BOE.
Aquestes fonts assenyalen que, fins i tot, suposa obrir una porta indirecta a la CEOE i Cepyme perquè s'afegeixin al carro, a través de la negociació de les esmenes de les diferents forces polítiques. Es tracta, en definitiva, de permetre que l'oposició s'apunti el punt dels ajuts a les pimes a canvi de donar suport al projecte de llei.
Una cosa que no sembla agradar molt a les files socialistes que volen que el projecte vagi a les Corts amb el Pla d'Ajuts ja aprovat al si del Govern i no deixar-lo perquè determinats partits s'anotin un punt social.