Segueix en directe la Jornada dels Economistes 2024, organitzada pel Col·legi d'Economistes de Catalunya i que té com a mitjans oficials ON ECONOMIA i ON-IA. Amb el títol 'EconomIA: la clau del futur', la jornada aborda la revolució que està provocant la intel·ligència artificial en la societat, l'economia i l'empresa, però també altres qüestions, com la globalització, la geopolítica i el model productiu a Catalunya, els reptes dels despatxos professionals, la gestió del capital humà i les millors estratègies empresarials en l’era digital. Aquí pots trobar el programa complet.
Participaran en la jornada, a més del degà del col·legi, Carles Puig de Travy, el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, la consellera d'Economia de la Generalitat, Alícia Romero, i molts economistes i empresaris que aportaran la seva perspectiva dels reptes econòmics actuals. Te l'oferim en directe des de l'Hotel Intercontinental de Barcelona.
-
Alícia Romero assumeix el rol del Govern perquè la Intel·ligència Artificial arribi a les pimes
-
El catedràtic Josep Oliver alerta: "L'informe Draghi quedarà en un calaix, no es farà"
Josep Rull acaba i el degà del Col·legi li agraeix la participació i dona per tancada la Jornada dels Economistes 2024 de Barcelona. Fins a l'any que ve!
"La feina del CEC és decisiva. Els vull agrair que quan el país ha hagut d’afrontar grans debats, grans reptes, sempre hi ha sigut i s’han manifestat de forma valenta. Ho han fet sobre la sobirania de Catalunya", agraeix el President del Parlament.
"En termes de Parlament de Catalunya, m’he compromès a fer dues coses: fer una cartografia de la situació en matèria de normativa vigent i aplicable. Tenim una hipertròfia normativa. I també hem de ser molt més ràpids a l’hora de legislar", explica Rull.
Rull relaciona IA i qualitat democràtica: "Tot allò vinculat a la IA planteja aquest dilema: mal governada pot tenir efectes molt nocius en les democràcies i els drets humans, amb governs que vigilen i controlen i reforçament de règims autocràtics".
Arrenca la clausura de la Jornada dels Economistes. El president del Parlament, Josep Rull, lloa el tema de la jornada: "El primer que voldria es posar en valor el tema que han triat: la intel·ligència artificial, per la força disruptiva que comporta. Cap país ni cap administració quedarà al marge del procés massiu de dades. Ens interpel·la directament".
S'acaba la taula Estratègia en l'era de la IA, l'última de la Jornada dels Economistes. Només queda la clausura, a càrrec de Josep Rull.
"El tema del talent és crític. No trobem gent per treballar, de res. Lo dels oficis s'ha acabat, ha passat a millor vida. Nosaltres formem gent que potser als 15 dies marxa perquè no vol treballar els dissabtes, i la gent vol comprar els dissabtes", lamenta Joan Font, president del Grup Bon Preu. "Això passa a tots els sectors, i té molta mala pinta"
El grup Bon Preu utiliza la IA per al control d'estocs, combatre el malbaratament alimentari i reduir les minves, que li costen 50 milions a l'any. Font adverteix, però, que amb la IA "hi ha perills, perquè no pots passar-te de frenada ni quedar-te endarrere".
Inka Guixà posa èmfasi en la seguretat pel que fa a la IA, perquè les dades de l'empresa que gestiona no surtin de l'organització: "No prohibeixo a la meva gent que utilitzi ChatGPT, és molt potent, però sí que els dic que activin l'opció de que no utilitzi les dades". També incideix en què "les dades que utilitzi siguin correctes". La CEO de la Farga adverteix, a més, que el canvi de la IA en les empreses pot ser tant important que faci canviar-ne l'organigrama.
Rodríguez Pousa relata que la industria hotelera té uns ratis de cancel·lació del 35% i explica que la IA està ajudant les empreses a preveure quants clients cancel·laran, de manera que poden reservar més habitacions de les que tenen. "És el que porten fent les aerolínies tota la vida, però no tenien IA i provocaven l'overbooking", afegeix.
Inka Guixà, CEO de La Farga, explica el moment més complex viscut des que ocupa el càrrec, relacionat amb la pujada dels preus energètics, crítics per a una metal·lúrgica. En aquell moment, va haver de renegociar amb els proveïdors els preus, perquè si no, l'empresa estava en perill.
Font parla de decisions difícils que ha pres però que han portat a Bon Preu fins a la seva posició actual, com la baralla familiar que va tenir en l'empresa amb el seu germà, la decisió de no comprar Caprabo quan la van posar en venda i quan van prendre el camí de no obrir franquícies mentre ho feien la majoria dels seus competidors.
José Rodríguez Pousa, CEO de Sercotel, explica la importància de les persones en els negocis, i que sàpiguen reciclar-se, especialment ara amb la irrupció de la intel·ligència artificial.
Joan Font, fundador del Grup Bon Preu, explica que la IA predictiva fa anys que la tenen aplicada, perquè "afina extraordinariament, no podríem veure sense ella". Respecte a la generativa, creu que "passarà exàctament el mateix", pel que creu que l'important és apostar-hi i "encertar-la".
Comença l'última taula rodona del dia, sobre 'Estratègies en l'era de la intel·ligència artificial', amb Joan Font, fundador i president del Grup Bon Preu, Inka Guixà Fisas, CEO de La Farga, i José Rodríguez Pousa, CEO de Sercotel. La taula la modera Oriol Amat Salas, exdegà i membre de la Junta de Govern del Col·legi d'Economistes de Catalunya.
S'acaba la mesa dedicada a la innovació i la IA i el Col·legi d'Economistes de Catalunya lliura els Premis de Reconeixement als millors currículums universitaris.
Manel Sanromà, ferm defensor de la IA, rep els aplaudiments del públic en assegurar: "Prefereixo ser jutjat per ChatGPT que per alguns jutges. De debò, espero en un futur poder triar si vull que em jutgi ChatGPT".
Àngels Fitó explica que les universitats no poden ignorar la irrupció de la IA: "El pitjor que podrien fer les universitats, davant de ChatGPT, és preocupar-nos només de les avaluacions. Hem d'estar atents a com evoluciona el mercat de treball". La rectora de la UOC creu que un grau d'ADE que no integri l'estudi de la IA "neix obsolet".
Ramon Trias, empresari i fundador d’AIS (Aplicacions d’Intel·ligència Artificial) explica la seva experiència en IA, amb l'empresa que va fundar el 1987: "Ha estat una muntanya russa". Trias recorda que alguns dels avenços que havien de canviar el món, després no ho van fer, i demana fugir del catastrofisme i també del triomfalisme amb la IA.
Manel Sanromà, professor de la Universitat Rovira i Virgili i president de CIVICAi, ha comparat el naixement de ChatGPT, a nivell d'importància històrica, amb la revolució francesa: "El que va passar aquell dia, el 30 de novembre del 2022, és que el geni va sortir de la llàntia, i no hi tornarà a entrar: una empresa va posar en mans de tothom una eina d'IA generativa i el món va canviar".