La trenta-novena edició de la reunió anual del Cercle d'Economía congregarà aquesta setmana a Barcelona el rei Felip VI; al president del Govern, Pedro Sánchez; al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, i al president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, entre altres líders polítics i empresarials. L'encontre, el fil conductor de la qual serà les estratègies per millorar la productivitat de l'economia espanyola i catalana, se celebra en aquesta ocasió poc després de les eleccions a la Generalitat de diumenge passat i a les portes de les europees, el proper 9 de juny.

Aragonès inaugurarà les jornades dimecres, mentre que Feijóo intervindrà dijous a la tarda, tot just unes hores abans que arrenqui oficialment la campanya per als comicis al Parlament Europeu. Aquell mateix dia, al matí, el rei presidirà el lliurament del premi Cercle d'Economía a la construcció europea, concedit als cofundadors de BioNTech, Uğur Şahin i Özlem Türeci, pel seu paper en la creació de la vacuna del coronavirus.

També intervindran dijous el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, així com els consellers delegats de Vueling (Carolina Marinoli) i Cellnex (Marco Patuano), que participaran, en una taula rodona sobre els reptes de la sostenibilitat per a l'economia i l'empresa.

Divendres, Sánchez clausurarà les jornades amb un diàleg juntament amb president del Cercle, Jaume Guardiola. Abans, pujaran a l'escenari el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, i el president de CaixaBank, José Ignacio Gorigolzarri, així com el CEO d'Inditex, Óscar García Maceiras, entre d'altres.

"El món a prova. Estrategias per impulsar la productivitat i el benestar en temps de canvi" és el títol que ha donat el Cercle a les jornades d'aquest any, que se celebraran al Palau de Congressos de Catalunya.

Preocupació per la baixa productivitat

En la setmana prèvia a les jornades, Guardiola ha avançat en una roda de premsa que un dels objectius de la reunió serà buscar solucions a la frenada en la productivitat que ha registrat l'economia en les últimes dues dècades. Malgrat els avanços en el PIB i altres indicadors macroeconòmics positius, el Cercle adverteix que tant Espanya com altres països del sud d'Europa estan perdent terreny quant a riquesa "per càpita".

El centre productiu del continent, argumenta un estudi publicat per la institució, s'està traslladant cap al nord i l'est d'Europa, i cada vegada s'amplia més la bretxa amb els països del sud.

Entre les eines per provar de revertir aquesta tendència, el Cercle subratlla la necessitat de millorar els sistemes educatius, un aspecte que analitzarà en una taula rodona Andreas Schleicher, director d'Educació de la OCDE i pare de l'informe PISA, dijous.

Com és habitual, el Cercle també farà atenció en els seus debats al complex panorama geopolític mundial, marcat per la crítica situació a la Franja de Gaza, la guerra a Ucraïna, i les eleccions a Europa i dels Estats Units, i per a això portarà a l'ex alta representant de la UE Federica Mogherini, entre altres analistes internacionals.