El tercer sector, lligat a sous i condicions que no satisfan molts col·lectius relacionats amb l'hostaleria, torna a crear polèmica. En les últimes jornades celebrades per la Confederació de Petites i Mitjanes Empreses, trobada en què van ser presents Gerardo Cueva, president de la confederació, i Pepe Álvarez, secretari general de la UGT, hi va haver un tercer que va generar la discòrdia, José Luis Yzuel, president de la Confederació d'Hostaleria d'Espanya.
"Joder, quin dolor!"
Mentre que els dos primers van coincidir que hi ha un "problema de qualificació i de formació" en aquest tipus de companyies, en general. José Luis Yzuel, va defensar tot el contrari en un discurs carregat de vulgarismes i col·loquialismes: "Un cambrer que treballi deu hores, no sé si és greu. O treballar a torn partit, dissabte, festius. Les hores, que fan deu hores, joder quin dolor! Si tota la vida hem fet en hostaleria mitja jornada, de dotze a dotze. Més o menys, tota la vida. No entenc de què es queixen els joves avui dia si tota la vida ha estat així. Al país es treballa en temporada alta i sembla que estigui injuriat. Sempre dic, mira si és greu treballar. El teletreball i la població Z, ni t'explico”.
Demana perdó: "Va ser una broma"
Les paraules no han sentat bé públicament, però tampoc a la seva pròpia organització i Yzuel, que no ha dimitit, sí que ha enviat un missatge per rectificar: "Demanar disculpes, absolutament, era una broma, parlàvem de la serietat de l'ocupació i sento que em vaig equivocar. Treballem perquè totes les empreses compleixin i tirem endavant la feina. Sento molt la broma que s'ha colat, entono el mea culpa i em sento molt trist. Espero que s'entengui que era una broma", lamentava a través d'un vídeo publicat a la xarxa social X.
Tras las declaraciones de nuestro presidente @jlyzuel en la jornada de Cepyme celebrada ayer, os dejamos este vídeo en el que el propio José Luis aclara sus palabras. pic.twitter.com/1M2mLv5Td7
— Hostelería de España (@CEHEhosteleria) September 20, 2023
Les dades són alarmants a l'hostaleria. El sector té 8.217 vacants, segons l'última enquesta de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponent al primer trimestre del 2023, i s'enfila cap als mesos més intensos, els de la temporada d'estiu. Els milers de llocs de treball sense cobrir en hoteleria són una constant a la sèrie que recull l'INE des del 2013, però el problema s'ha tornat més evident per a empresaris, sindicats i treballadors des que va acabar la pandèmia de coronavirus i l'activitat ha tornat a la normalitat. CCOO assegura que Espanya ha perdut 32.000 cambrers des del 2019 en un sector que, segons la patronal, aporta el 4,9% del PIB nacional.
"A la majoria de bars, restaurants i altres, el teu sou en nòmina és de mil cent i escaig euros i et donen 200 euros de sobresou. Entre 1.300 i 1.400 euros et paguen. Què passa? Que després no fas vuit hores, tires mínim 12". És l'experiència de Josep, que ha estat cambrer durant més de 30 anys a la capital. Recentment, ha hagut d'interrompre la carrera per malaltia i es reconeix penalitzat per no haver cotitzat totes les hores treballades. "La gent més jove se n'ha adonat i se'n va".