El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha participat aquest dimecres en un acte a la seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) a Barcelona per fer un repàs dels principals temes que afecten l’actualitat econòmica i financera, amb especial atenció a qüestions com la conjuntura econòmica, l’evolució dels tipus d’interès, el sistema bancari, la situació del marc financer internacional i els nous reptes del sector bancari, entre d’altres.
La conversa del president del Banc Sabadell forma part del cicle “Converses del degà” i ha volgut subratllar i donar un missatge de calma, malgrat una crisi ja perllongada i el context vigent d'inflació: "Estem anant cap a una normalització del sistema bancari. Cal recordar que encara no estem en tipus nominals alts", ha destacat Josep Oliu que també ha conclòs sobre aquest aspecte: "Les expectatives negatives s'estan desmentint. La situació econòmica és estable i controlada malgrat les múltiples incerteses".
I l'impacte suís?
Així doncs, cal recordar que la normalització progressiva de la política monetària ha donat ales al sector financer el 2022 després d'anys amb els tipus d'interès a gairebé zero. L'euríbor s'ha disparat fins a vorejar ja el 3% quan totes les entitats espanyoles el tenien pressupostat a principis d'any encara en taxes negatives, impulsant així el seu negoci de crèdit, especialment l'hipotecari. No obstant, la retirada de liquiditat del Banc Central Europeu, comporta el risc de deixar algunes entitats sense els "recursos necessaris", segons es desprèn del número 292 de l'informe 'Quaderns d'Informació Econòmica' , editada per Funcas.
El president del Banc Sabadell també s'ha mostrat optimista en altres qüestions com la d'analitzar les conseqüències que pot arribar a tenir la fallida de Credit Suisse, més enllà de la de Silicon Valley Bank: "Aquesta és una crisi específica suïssa i la resolució no està en els cànons establerts. Això va provocar el fenomen de desconfiança. És un tema suís i la seva repercussió durarà el temps que trigui en restablir-se la confiança". El Banc Central Europeu va reafirmar que Europa, no Suïssa, respectarà els graus de subordinació marcats. Si en el cas hi ha problemes de liquiditat, Europa ha subratllat que té mecanismes per respondre. Oliu també preveu que "s'acabarà mica en mica reduint si no en ve cap altra. Són xocs que tenen un efecte de tornar a la normalitat".
"Si em pregunta per l'impost, m'escalfo"
D'altra banda, sobre l'impost a la banca Josep Oliu continua sent taxatiu: "Si em pregunta per l'impost, m'escalfo. El de l'any passat ja l'hem pagat el febrer. És un impost després d'impostos, és una novetat i una manera de repartir beneficis amb un nou soci que es diu estat. Quin efecte pot tenir? Com sabeu hem presentat un recurs i ho hem dit moltes vegades perquè ho hem dit moltes vegades. Quin efecte pot tenir sobre el crèdit? Totes les coses en el món de l'equilibri general té un efecte, però no em facis dir quin perquè no el sé. T'asseguro que amb aquest impost els bancs no guanyarem l'esperat i ja veureu que afecta els resultats i a més és discriminatori perquè no afecta a tots els bancs per igual".
Qüestions més secundàries, però d'actualitat com és la protecció de dades també s'han posat sobre la taula. Un exemple és una hipotètica creació de xarxa informàtica bancària per evitar qualsevol mena de frau en les transferències amb un sistema més reforçat: "Estem invertint molt en barreres perquè no entrin i d'atacs cibernètics en tenim permanentment, però no causen perquè impedeixen que entrin. Si és viable es podrà implementar, però sí és un dels temes que preocupen més a tothom", ha conclòs Oliu.
Des de la fila zero també han intervingut el president del Consejo General de Economistas i exdegà del Col·legi d'Economistes de Catalunya Valentí Pich i els exdegans del Col·legi d’Economistes de Catalunya Joan B. Casas i Anton Gasol. L’acte ha estat moderat pel vocal de la Junta de Govern del CEC Jaume Menéndez Fernández.