Josep Rull, president del Parlament, ha destacat el “dilema” que presenta la intel·ligència artificial, que suposa a l’hora una oportunitat i una amenaça, ja no només a nivell social i empresarial, sinó també per a la democràcia. Ho ha dit en la clausura de la Jornada dels Economistes, organitzada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya i en la que ON ECONOMIA i ON-IA som mitjans oficials.

“El primer que voldria és posar en valor el tema que han triat: la intel·ligència artificial, per la força disruptiva que comporta. Cap país ni cap administració quedarà al marge del procés massiu de dades. Ens interpel·la directament”, ha dit el president del Parlament, institució que “ha decidit no tenir una actitud passiva, sinó de lideratge actiu”.

Rull ha lligat IA i democràcia. “No és un bon moment per a la democràcia a nivell global. Fa 18 anys que retrocedeix”, ha lamentat, i ha afegit que la irrupció de la intel·ligència artificial generativa és un repte també a nivell de democràcia: “Tot allò vinculat a la IA planteja aquest dilema: mal governada pot tenir efectes molt nocius en les democràcies i els drets humans, amb governs que vigilen i controlen i reforçament de règims autocràtics”.

20241121 JORNADES ECONOMISTES 016

Sobre el repte del canvi climàtic, “el més gran de la humanitat avui”, la IA també és molt important, però és un arma de doble fil. “La humanitat té més eines que mai per salvar-se i a l’hora, per destruir-se, amb les seves pròpies eines”, ha valorat Rull.

El dirigent de Junts ha parlat d’altres temes que preocupen a les empreses i també a les institucions, com la burocràcia. “Hem de regular bé i desburocratitzar millor. Hem de ser capaços de generar un sistema basat en la confiança. Confiança, interès general i propòsit”.

Per fer-ho, el Parlament ja ha començat a fer algunes passes: “En termes de Parlament m’he compromès a fer dues coses: fer una cartografia de la situació en matèria de normativa vigent i aplicable. Tenim una hipertròfia normativa. I la segona, hem de ser molt més ràpids a l’hora de legislar”.

Rull ha lamentat que “fa massa temps que estem instal·lats en el curt termini” i ha afegit que calen “grans consensos duradors”.

Per últim, ha lloat el paper del Col·legi d’Economistes de Catalunya, que el seu degà, Carles Puig de Travy, li ha agraït, en els grans reptes de país. “La feina del Col·legi és decisiva. Els vull agrair que quan el país ha hagut d’afrontar grans debats, grans reptes, sempre hi ha sigut i s’han manifestat de forma valenta. Ho han fet sobre la sobirania de Catalunya”, ha dit el Rull.