El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha registrat aquest divendres al Parlament una pregunta al Govern on demana pels criteris que ha aplicat en el procés de selecció del nou director general de Fira 2000, David Poudevida. L’executiu català va exercir la seva majoria en el consell d’administració de Fira 2000 per nomenar al nou responsable de la gestió de la societat amb els vots en contra de la resta d’institucions i entitats que hi tenen representativitat.
El diputat Jordi Munell ha manifestat que Junts vol saber “si aquest nomenament s’ha fet via concurs o si ha estat un procés discrecional”. Així mateix, des de Junts es pregunta quin responsable del Govern ha pres la decisió final sobre l’elecció del nou director general de Fira 2000, si el president de la Generalitat ha participat en aquesta decisió i si està d’acord amb la persona que s’ha escollit.
Munell ha demanat també si el Govern considera que és positiu que el nou director de Fira 2000 tingui l’oposició de la resta d’institucions que formen part de la Societat Fira 2000. En aquest sentit, el diputat es pregunta “si aquesta podrà treballar de manera adequada si el seu director general no gaudeix de l’aprovació d’una part significativa d’institucions que la integren”.
El tràmit obert per Junts per Catalunya és una mostra més del desconcert que ha generat aquesta setmana l’elecció unilateral de David Poudevida en el si d’una societat vinculada a la institució firal en la qual, fins ara, el conjunt de les administracions implicades havien sospesat, des del diàleg i el consens, les decisions que es prenien i que podien afectar el futur de Fira de Barcelona. En l’actualitat, Fira 2000 està bolcada en el projecte d’una nova ampliació de les instal·lacions firals, en concret amb la futura edificació a uns terrenys adjacents a l’actual recinte de L’Hospitalet de Llobregat i amb la remodelació -amb un acord signat amb l’Ajuntament de Barcelona- dels espais firals situats a Montjuïc.
El PSC ja va advertir, també, que seguiria molt de prop la gestió de David Poudevila d’ara endavant. Els socialistes van avançar que prendrien les mesures parlamentàries necessàries per validar-la i assegurar-ne la transparència. Consideren que entre les seves responsabilitats està la de ser un “facilitador” de la labor de Fira 2000, i més encara quan no hi havia res a dir de l’actuació que estava fent l’actual director, Joaquim Ferrer. El nomenament d’aquest últim, a proposta de Junts, sí que es va consensuar dins el consell d’administració abans de nomenar-lo, a mitjans de 2022, pel llavors conseller d’Economia, Jaume Giró. L'exconseller i membre de l'executiva de Junts va insistir aquest dimecres, en declaracions a ON ECONOMIA, que en aquests moments Fira 2000 ha d'afrontar decisions fonamentals per al futur de Fira de Barcelona i que era primordial "trobar un perfil consensuat i amb capacitat i experiència" en aquest tipus de qüestions. "S'ha de fer prevaldre la meritocràcia, no el clientelisme o l'amiguisme", va sentenciar.
Des de mitjans del 2022, el càrrec de director general de Fira 2000 l’ocupava Joaquim Ferrer, exsecretari d’Empresa i Competitivitat i exalcalde de Vilassar de Mar, per l’antiga CiU, entre 2007 i 2015. Acordada en el seu moment, la designació de Ferrer havia comptat amb el suport de tot el consell d’administració i totes les parts avalen la gestió que ha fet fins ara i que ha permès iniciar l'ampliació a l'Hospitalet, on ja s'està procedint al moviment de terres. Tret del Govern, les administracions assenyalen que Ferrer feia una gestió “transparent i eficient”, i que "no és el moment, ni són les formes" per rellevar-lo quan s'ha de procedir a licitar l'edificació dels nous pavellons firals.
El canvi a Fira 2000 ha estat una de les últimes peces que ha mogut ERC per posar al capdavant dels organismes amb més pes en l'estratègia econòmica persones de confiança vinculades a la direcció del partit, després que a l'octubre de l'any passat Junts per Catalunya deixes el Govern català.