És un bon moment per comprar un habitatge? Es tracta d'una pregunta que a molts, a qui almenys tenen la capacitat econòmica, que cada vegada són menys, els pot arribar a perseguir tota la vida. La situació personal de cada un (estalvis, avals o avaladors, feina estable) determinarà en gran part la resposta, però la conjuntura és decisiva per saber si és una bona inversió. Amb els preus a l'alça, el lloguer pels núvols i els tipus ja a la baixa, la qüestió es complica.
El portal immobiliari Idealista va publicar recentment un article sobre això i, en general, els experts coincidien en una cosa: és bon moment per comprar si es compleixen les condicions, ja que els preus de compravenda continuen pujant.
Just la setmana passada, el mateix portal anunciava un nou rècord històric del preu de l'habitatge, amb una pujada interanual del 7,3% que col·locava el preu de l'habitatge utilitzat en 2.120 euros per metre quadrat. Es tracta d'una sèrie que es va iniciar el 2007, per la qual cosa els preus superen els de la bombolla immobiliària. Això significa que el preu mai no ha estat tan alt, sí, però també que sembla poc probable que baixin.
Ha deixat, doncs, de tenir massa sentit esperar que els preus baixin per comprar habitatge, perquè existeixen poques aparences que això vagi a succeir. A tot estirar, el que pot succeir és que s'estabilitzin i en aquest cas el moment per comprar en un futur no serà millor, sinó a tot estirar igual.
No hi ha signes en l'economia que apuntin a una bombolla immobiliària, doncs després de la crisi financera es van prendre mesures, especialment els bancs, per protegir-se d'elevats nivells de morositat (que no s'estan donant) i l'economia continua activa després de la pandèmia amb un mercat laboral dinàmic a Espanya. O sigui, que encara que seria bastant recargolat, no hi cabria l'opció d'esperar què reventi una bombolla per comprar.
La reducció de l'oferta de pisos de lloguer provocat per la nova llei, que sembla espantar els inversors del lloguer residencial, continua pressionant el preu del lloguer a l'alça i, mentre aquesta llei de l'habitatge no tingui un efecte real sobre els preus (que no sembla que vagi a passar), la compra continua sent una opció a priori més raonable i cap a ella estan migrant tant compradors com propietaris.
Ara bé, amb tot i amb això existeix una escassetat d'oferta d'habitatge, precisament perquè la demanda és tan activa que la consumeix i empeny els preus a l'alça.
Enmig d'aquesta tendència alcista, almenys, el Banc Central Europeu va canviar el rumb dels tipus d'interès i els va baixar per primera vegada des de 2019. Això significa que el preu a què el BCE deixa els diners als altres bancs passa de ser del 4,5 al 4,25%, si bé la presidenta, Christine Lagarde, va refredar la idea d'una futura baixada tret que la inflació caigui més.
L'euríbor, que marca el tipus d'interès al qual els bancs es deixen diners, ja havia anticipat la baixada de tipus del Banc Central Europeu des de feia uns mesos i va aconseguir caure per sota dels 4 punts ja el novembre de l'any passat. Des d'aleshores, s'ha mogut entre els 3,6 i els 3,7 punts i després de la baixada de tipus de dijous passat, la primera reacció de l'euríbor va ser la de pujar del 3,684 al 3,701, euríbor actual, o sigui que el camí de l'euríbor no té per què ser la tendència a partir d'ara.
En definitiva, i d'acord amb com està el mercat i de l'opinió d'experts: és un bon moment per comprar habitatge perquè l'euríbor és més baix que fa un any i perquè els preus no pararan de pujar. O sigui, no és que sigui un bon moment, sinó que pot ser pitjor en el futur. L'important, més fins i tot que el nivell de l'euríbor ara mateix, és que compleixis les condicions perquè et concedeixin la hipoteca i que l'aconsegueixis a unes condicions raonables.
A més, el Govern ha aprovat diversos ajuts a joves i famílies amb ingressos limitats per cobrir l'entrada o part de l'entrada de la hipoteca.