Un jurat federal de San Francisco (EUA) va dictaminar aquest dilluns que Google va violar lleis antimonopoli amb la seva plataforma Play Store, dedicada a la descàrrega d'aplicacions mòbils, que van perjudicar els interessos de desenvolupadors de videojocs com Epic Games, així com els seus usuaris. El veredicte, al qual es va arribar per unanimitat després de tres hores de deliberació després d'una batalla legal de tres anys, va considerar que Epic Games, creador del joc Fortnite, va demostrar les conductes anticompetitives de Google per cobrar altes comissions per descàrrega i compartir escassos marges de benefici.
La sentència podria redefinir els drets que protegirien en un futur a empreses de programari a Play Store, botiga virtual des de la qual milions d'usuaris d'Android instal·len aplicacions als seus telèfons intel·ligents. Es preveu que sigui a començaments de l'any que ve quan el jutge del Districte Nord de Califòrnia, James Donato, decideixi la fórmula a aplicar per revertir la situació, però no es descarta que s'obri la porta a què altres botigues d'aplicacions accedeixin al sistema gestionat per Google.
Google s'embossa actualment fins a un 30% de les compres realitzades a través d'aplicacions prèviament descarregades de la seva botiga online, el que genera un flux de milers de milions de dòlars anualment en ingressos.
"Google fomenta el suborn"
Gary Bornstein, advocat d'Epic Games, va descriure Google durant el procés com una corporació que fomenta "el suborn" i bloqueja la competència a Play Store. Per la seva part, al llarg del judici amb Epic Games, la defensa de Google havia refutat la idea que ocupessin una posició anticompetitiva al·legant que s'enfrontaven al sistema App Store, el qual només està disponible als terminals Apple.
A més, Google defensa aquesta postura com una necessitat per recuperar la seva inversió de 40.000 milions de dòlars per crear el 2008 la xarxa anteriorment coneguda com a Android Market.
Play Store, en una situació dominant
El conseller delegat de Google, Sundar Pichai, i el seu homòleg a Epic Games, Tim Sweeney, es van reunir sense èxit a finals de la setmana passada per provar d'arribar a un acord que afavorís a ambdues parts; una estratègia ja utilitzada pel gegant tecnològic amb altres companyies de videojocs com Activision Blizzard.
Encara que existeixen botigues d'aplicacions preinstal·lades en dispositius Android fabricats per altres marques, Play Store domina clarament aquest mercat i la decisió d'aquest dilluns suposa un reconeixement a les hipòtesis sobre que Google havia incorregut en un frau legal que fins i tot va soscavar esforços innovadors d'altres empreses.
El gegant tecnològic s'enfronta a un altre judici antimonopoli a Washington després de les acusacions del Departament de Justícia dels Estats Units que apunten que Google suposadament va abusar de la seva hegemonia com a motor de cerca a internet pagant milers de milions de dòlars per assolir aquesta posició de privilegi.