El Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (TSJCyL) ha rebutjat que una empresa pugui fer servir la vida laboral d'una treballadora per justificar el seu acomiadament, encara que aquesta hagi falsificat el seu curriculum, incloent treballs que no es corresponien amb la realitat.
En una sentència datada el passat 19 d'abril a què ha tingut accés EFE, la sala social estima en part el recurs presentat contra una fallada del jutjat social núm. 2 de Palència en un procediment per acomiadamentdisciplinari i vulneració de drets fonamentals.
El cas afecta una dona que, per a una selecció de personal, va lliurar a l'empresa d'armament Nammo, companyia noruega amb una seu a Palència, un curriculum que incloïa un any de treball en Renault. Un any després li va ser requerit de nou el cv, en el qual ja no figurava el seu pas per Renault.
Encara que segons la Inspecció de Treball la vida laboral és un document confidencial, l'empresa va acordar amb el Comitè d'Empresa accedir a l'esmentada informació, després de la qual cosa va procedir a l'acomiadament disciplinari. El jutjat d'instància va donar la raó a l'empresa, però ara el TSJ considera que la treballadora va cedir les dades de la seva vida laboral per participar en un procés selectiu, però amb la condició que no es faria servir per a finalitats d'investigació i règim disciplinari.
Aquest ús desviat per l'empresa de les dades personals cedides per la treballadora per a diferent final, justificant amb això el seu acomiadament disciplinari, constitueix "la il·licitud del tractament i en vulnera el dret fonamental a la protecció de dades contemplat a l'article 18.4 de la Constitució Espanyola", destaca la sentència.
Cosa diferent, indiquen els magistrats, és que l'acomiadament sigui nul, ja que no pot confondre's l'acomiadamentproduït amb violació de drets fonamentals amb la infracció de drets fonamentals per a l'obtenció de prova dels fets en què es va basar l'ocupadora per adoptar tal sanció.
Eliminada la informació obtinguda de la vida laboral aportada per la treballadora, "no existeix prova vàlida de la conducta imputada per l'empresa", per la qual cosa l'acomiadament ha de ser qualificat com improcedent. Per això el TSJ ha acordat que l'empresa ha d'indemnitzar la treballadora amb prop de 5.500 euros o procedir a la seva readmissió.