El famós matalàs que els espanyols van acumular durant l'any de la pandèmia del Covid-19 s'ha anat acabant i a més els preus turístics s'han disparat en els dos últims anys. Així, segons l'última enquesta de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus de la tarifa mitjana per habitació ocupada se situaven l'abril d'aquest any un 17,5 % per sobre del mateix període de l'any anterior, la qual cosa ha provocat que cada vegada més espanyols es plantegin finançar les seves vacances.

Segons l'enquesta de la firma Oney España, un 15 % dels espanyols recorrerà al finançament o s'està pensant fer-ho per gaudir de les seves vacances, mentre que un 80 % no ho preveu i el 5% no s'ho havia plantejat. Aquesta xifra contrasta amb les dades de 2022, quan sol un 7% dels espanyols va recórrer a una solució de finançament per pagar les seves vacances.

Entre els que es planten finançar les seves vacances, el pagament ajornat cada vegada adquireix més protagonisme: el 61% d'ells recorrerà a aquesta solució, mentre que el 28% demanarà un crèdit clàssic i un 11 % recorrerà al revolving (targetes de crèdit en les quals la persona usuària disposa d'un límit de crèdit determinat que pot tornar a terminis, per mitjà de quotes periòdiques baixes).

Els motius principals pels quals els enquestats decideixen optar pel finançament per a les seves vacances són la pujada de preus (57 %), la possibilitat d'una millor organització de les seves finances (48 %), realitzar un viatge més car de l'habitual (26 %) i altres (1 %). L'allotjament concentrarà la major part de la despesa, amb 463 euros, seguida pel lleure, on esperen desemborsar 325 euros. Finalment, el transport suposarà una despesa de 220 euros. Mentrestant, en la resta d'àrees esperen realitzar aquestes vacances un desemborsament de 160 euros. Quant a la destinació elegida per a aquestes vacances, entre els preguntats un 81 % tria quedar-se a Espanya, dividits entre mar i muntanya, un 15 % prefereix Europa com a destinació i només un 4 % decideix passar les seves vacances fora d'Europa.

Quines ofertes es trobaran al mercat financer els que decideixin finançar les seves vacances? Actualment és poc comú trobar préstecs específics per finançar viatges als bancs, i al seu lloc, s'ha de sol·licitar un préstec personal. També és freqüent que les agències de viatges ofereixin préstecs per al viatge.

Amb el finançament dels bancs és possible sol·licitar un import més elevat que cobreixi no només les despeses del viatge, sinó també altres despeses addicionals (regals, consum, excursions...). També permeten terminis de devolució (amortització) més llargs fins als 24 mesos i aquesta flexibilitat fa que els tipus d'interès poden ser més alts que el de les opcions de finançament ofertes per les agències de viatges. Això sí, les agències es limiten únicament a finançar el cost del viatge. També en aquests préstecs són molt freqüents les comissions d'obertura que varien substancialment l'interès real que paga el viatger. Per això, cal fixar-se sempre en la Taxa Anual Equivalent (TAE) que recull les comissions i altres despeses davant la Taxa d'Interès Nominal (TIN) que no els reflecteix i que atreu per mostrar un tipus més baix.

Quant al finançament a través de les agències de viatges, l'import finançat es limita al cost del paquet de viatge, sense possibilitat d'incloure despeses addicionals i els terminis d'amortització no superen generalment els 12 mesos. Normalment, és la mateixa agència la que s'encarrega de les gestions financeres.

El cost de finançar les vacances

Els tipus de les targetes revolving que, segons Oney, utilitzaran l'11% dels que pensen endeutar-se en les seves vacances, provoquen un veritable ensurt. Segons les últimes dades del Banc d'Espanya corresponents al mes de maig, el tipus d'aquestes targetes se situava en el 18,09%, per la qual cosa és aconsellable buscar altres opcions menys costoses.

El cost dependrà molt de l'import i del termini per tornar-lo. Sens dubte un dels més curiosos és el Préstec Expansió Puntual de Banc Sabadell, un producte financer pensat i llançat per respondre a un imprevist o alguna despesa ocasional entre 1.000 i 3.000 euros. Aquest préstec té un 0% de TIN (entre el 5,94% i el 27,43% TAE). Això no significa que no tingui cap cost: inclou, a més de l'interès, altres costos com són les comissions. Segons indiquen des de HelpMycash el crèdit inclou una comissió d'obertura fixa que serà de 20, 30, 50 o 100 euros, en funció del termini que elegeixis. També inclou la comissió per amortització anticipada.

Un tipus de préstec que està en línia amb el de la resta d'entitats financeres és Personal Online de BBVA és l'opció més costosa amb una taxa d'interès del 6,95% i una comissió d'obertura del 2,3%, el que resulta en una TAE del 16,14%. Es dona per a imports que no superin els 3.000 euros. Per a imports més voluminosos fins a 10.000 euros, el préstec d'ING ofereix una amortització fins i tot en 5 anys. La TAE d'aquest producte assoleix el 13,43%.

Quant a les entitats de finançament, Celetem ofereix préstecs amb una TAE que oscil·la entre el 9,72% i el 14%. Exemple per a un préstec de 10.000 euros a 24 mesos la TIN és del 6,99% i la TAE del 9,93% amb comissió d'obertura del 2,5%. Si aquest mateix préstec s'amortitza a 4 anys, la TAE baixa el 9,72% amb comissió d'obertura del 2,5%. En el cas de Cofidis, la TAE oscil·la entre el mínim del 6,98% i un màxim de 14,02% per a préstecs de 6.000 a 60.000 euros amb terminis d'amortització de 12 a 96 mesos.

El viatger ha de fer una anàlisi exhaustiva de les opcions del seu propi banc i de les ofertes d'altres entitats. Però ha de preparar la butxaca per atendre a tipus que, normalment, superen el 10%.