L'eliminació de l'impost de successions i donacions en la Comunitat Valenciana, una de les mesures que el nou Consell del PP i Vox té previst aprovar en el seu primer ple d'aquest divendres, suposarà una minva d'ingressos del voltant de 350 milions d'euros per a la Generalitat Valenciana. Els recursos captats per la Hisenda valenciana l'any passat amb aquest impost, un dels tributs la gestió dels quals està cedida a les comunitats autònomes, equival al pressupost anual que tenen conselleries del Govern valencià com la d'Habitatge.
El pressupost liquidat del 2022 reflecteix en concret un volum d'ingressos de 343 milions d'euros per successions i donacions, un 5,7% més que l'any anterior. Per a aquest any, la previsió recollida en l'últim pressupost del Govern del Botànic era de 352,8 milions per successions i 39,2 milions per donacions.
La supressió del que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha estat anomenant els "impostos de la mort" és una de les primeres mesures fiscals que el PP es va comprometre a prendre si arribava a la Generalitat, al costat d'un augment de la bonificació a l'impost de patrimoni i una nova rebaixa en l'escala autonòmica de l'IRPF per a tots els nivells de renda, especialment mitjanes i baixes.
La renúncia a aquests ingressos haurà de ser compensada pel nou Executiu amb ingressos captats per altres vies o una reducció de despeses que li permetin avançar pel camí de la consolidació fiscal, ja que el pròxim any tornaran les regles fiscals. A la Generalitat Valenciana, el restabliment dels límits de deute i dèficit li arriba en un moment delicat, ja que la previsió de l'AIReF apunta que tancarà 2023 amb un dèficit de l'1,5% sobre el PIB, el més elevat de totes les autonomies al costat de Múrcia i molt per sobre del 0,3% fixat com a referència per a les comunitats autònomes.
Desapareix el pagament per herència per a fills, cònjuges i ascendents
L'abast concret de la reducció en successions i donacions es concretarà aquest divendres, però l'acord entre els dos socis de govern parla d'eliminació sense més detalls. L'impost de successions i donacions (ISD) grava amb caràcter general l'increment patrimonial dels béns rebuts de forma gratuïta, sigui per herència després de la mort de l'heretant o per donació. En realitat l'ISD és d'aplicació a tot l'Estat, però les comunitats autònomes tenen cedides les competències en recaptació i comprovació i poden decidir els tipus impositius o reduccions de la base imposable.
És per això que cada comunitat autònoma, en l'exercici de la seva autonomia fiscal, decideix aplicar o no reduccions en diferent percentatge. L'ISD és progressiu, com més s'hereta, més es paga, i el gravamen general oscil·la des del 7,65% fins al 34% i posteriorment les comunitats autònomes poden aplicar les seves pròpies bonificacions.
En el cas de les herències, els hereus es divideixen en tres grups en funció del grau de consanguinitat amb el mort: fills i descendents, ascendents, cònjuge i germans i parents. En el grup I entrarien descendents i adoptats menors de 21; al grup II, descendents i adoptats grans de 21 anys, cònjuges, ascendents i adoptants; i, en el grup III, col·laterals de segon (germans) i tercer grau, ascendents i descendents per afinitat.
La proposta del PP valencià consisteix a augmentar els percentatges de bonificació autonòmica, la qual cosa de facto equival a renunciar a aquests ingressos tributaris. En concret, es passaria del 75% de bonificació que actualment s'aplica als hereus del grup I al 99%; del 50% al 99% per al grup II; i del 0% al 50% per al grup III. D'aquesta manera, a la Comunitat Valenciana desapareixerà el pagament per herència per a fills, amb independència l'edat, cònjuges i ascendents.
El Govern valencià segueix d'aquesta manera els passos de l'executiu balear de Marga Prohens, que aquesta mateixa setmana ha aprovat la supressió de l'ISD entre pares i fills, nets i avis i entre cònjuges, tant per causa de mort com en herències en vida mitjançant pactes successoris. Al costat de la supressió de l'impost de transmissions patrimonials (ITP) en la compra del primer habitatge habitual per a menors de 30 anys i discapacitats —condicionada al nivell de renda i al valor de l'immoble— els nous beneficis fiscals a les Balears suposaran una disminució d'ingressos d'uns 75 milions d'euros per a les arques autonòmiques: 60 milions per l'impost de donacions i 15 milions per l'ITP.
Primera reunió del Consell
El Govern valencià celebra aquest divendres el seu primer ple després de completar-se aquest dijous el traspàs de carteres entre els anteriors consellers de PSPV, Compromís i Podem i els nous del PP i Vox. En el cas d'Hisenda, la nova consellera, Ruth Merino (PP), va assenyalar després de rebre la cartera de mans d'Arcadi España (PSPV) que la responsabilitat "se sent des de l'inici i es va multiplicant per moments".
Merino va dir que assumeix "aquest enorme repte amb il·lusió i amb passió, i ganes de continuar millorant la vida dels valencians". Per la seva part, Arcadi España, després de donar la benvinguda i l'enhorabona a la nova consellera, va agrair el treball dels funcionaris i funcionàries i personal d'organismes adscrits "pel seu treball i esforç" i també el dels agents socials "per col·laborar per intentar millorar les coses".