Els diners que les famílies i empreses tenen dipositats al banc es desinflen cada mes i ho fan a la mateixa velocitat que pugen els preus i els tipus d'interès. De fet, des que es va iniciar el cicle de pujades de tipus el juliol de l'any passat, els dipòsits de les llars han baixat en 16.000 milions i el de les empreses en uns altres 13.000 milions, segons posen en relleu les últimes dades publicades pel Banc d'Espanya.

El 21 de juliol del 2022, el Banc Central Europeu va pujar els tipus d'interès per primera vegada en onze anys amb l'objectiu de frenar la inflació i baixar-la al 2%. A Espanya ja fregava l'11% i en la zona euro gairebé el 9%. Durant el mes següent, a l'agost, els estalviadors espanyols ja van retirar dels seus comptes 3.800 milions. I entre setembre i octubre, després de la segona i tercera pujada de tipus, més de 6.000 milions. Pràcticament, cada vegada que s'ha produït un augment del preu dels diners, els dipòsits dels espanyols s'han reduït amb força.

El mateix ha ocorregut aquest estiu. Al juliol, davant de la novena pujada de tipus, els dipòsits de les famílies es van reduir en uns altres 5.500 milions i en agost en uns altres 3.300 milions. Gairebé 9.000 milions menys en només dos mesos; Encara que són diversos els motius que expliquen aquesta fuga, en l'època estival influeix bastant l'increment de despeses per les vacances, però hi ha altres raons.

Els experts i fins i tot els mateixos banquers han explicat que darrere d'aquesta gran sortida de dipòsits hi ha un fort repunt de les amortitzacions. És a dir, els hipotecats i deutors han aprofitat els diners que tenien estalviats per reduir els seus préstecs en vigílies que els tipus continuarien pujant. D'aquesta manera han pogut reduir el termini o l'import a pagar.

Alhora, moltes famílies han estirat de l'estalvi per poder afrontar les seves despeses del dia a dia, si bé, el poder adquisitiu s'ha reduït a conseqüència de la inflació. No s'ha d'oblidar que determinats aliments com l'oli, la carn o el peix són més cars que l'any passat, però també la gasolina o el lloguer, que segueix a l'alça. I aquest 2023, amb la mateixa renda del 2022, ens dona per afrontar menys despeses.

També s'ha produït una fuga de dipòsits cap a productes financers que donen rendibilitat en aquest context de pujades de tipus. De sobres és conegut que els grans bancs no estan remunerant els dipòsits, de manera que els diners dels petits estalviadors s'han mogut, per exemple, a les Lletres del Tresor, que han guanyat molt atractiu aquest any en oferir fins a un 3,7% d'interès a nou mesos.

La situació no és gaire diferent en les empreses, que també han aprofitat per amortitzar deute o moure els seus diners a productes que generin rendibilitat, com a bons o fons. Sense oblidar que moltes han hagut de fer front a pujades salarials i d'altres costos. Amb tot, els dipòsits bancaris de llars i empreses a Espanya es van situar el passat mes d'agost en 1,28 bilions, uns 30.000 milions d'euros menys que el volum registrat el juliol de 2022, quan es van iniciar les pujades de tipus.

En concret, a tancament d'agost, les llars tenien dipositades a la banca espanyola un total de 981.500 milions d'euros, la xifra més baixa des de març de 2022. I les empreses, 19.100 milions davant els 24.000 milions que tenien en dipòsits quan van començar a apujar els tipus l'any passat.

Ni les companyies d'assegurances es deslliuren

Ni les companyies d'assegurances es deslliuren de la fuga de dipòsits. Segons les dades del Banc d'Espanya, els diners dipositats en assegurances i fons de pensions també ha caigut en aquest temps en gairebé 5.000 milions. I això que aquestes empreses han estat molt més actives que els bancs llançant al mercat assegurances d'estalvi amb rendibilitats garantides.

De fet, en aquest mes de setembre, Santalucía i Mútua Madrilenya ha anunciat el llançament de productes remunerats amb què ofereixen un retorn de fins i tot 3,5% davant de l'escassetat d'oferta de la banca. Seguint el que al llarg de l'estiu ja havien fet altres companyies com Generali o Axa, però ni amb aquestes s'han frenat aquesta sortida de dipòsits.