La patronal nacional CEOE ha mostrat aquest divendres el seu "frontal oposició" a la reforma del sistema de pensions que el Govern ha presentat als agents socials, en considerar-la "regressiva" i "populista". En un comunicat conjunt de CEOE, Cepyme i LLIGA, la patronal carrega contra una reforma que minvarà els salaris i incrementarà els costos laborals, la qual cosa afectarà l'ocupació mentre "posa seriosament risc les petites empreses i autònoms".
La reforma plantejada pel Govern ofereix als pensionistes la possibilitat d'elegir entre el període de còmput actual (25 anys) o ampliar-lo (a 29 anys, traient dos), mentre introdueix una quota de solidaritat en les cotitzacions dels sous més alts i duplica el mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI). Per a la patronal, aquesta reforma fa recaure en els treballadors i empreses "una pujada generalitzada de cotitzacions" que posarà en risc la creació d'ocupació i en "seriós perill" a pimes i autònoms, que tenen menor "múscul financer" per fer front a costos creixents.
Al contrari, els sindicats CCOO i UGT s'han mostrat favorables a les mesures plantejades pel Govern en espera de conèixer la "lletra petita". Encara que la seva valoració inicial és positiva, han advertit que analitzaran el detall de la proposta per assegurar-se que compleix el negociat. En un comunicat conjunt, UGT i CCOO mostren el seu suport a l'"orientació" de la reforma a l'hora de reforçar els ingressos del sistema.
Segons fonts del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, la reunió amb els sindicats ha resultat "molt productiva i la taula ha quedat a tornar a reunir-se dilluns vinent" per tornar a abordar l'últim bloc de la reforma de les pensions.
La CEOE veu "voracitat recaptatòria"
La COEO considera "regressiva" la mesura perquè "implica més anys de treball, més esforç contributiu i menys pensió", la qual cosa abunda en la "voracitat recaptatòria del Govern", que a més "soscavarà l'esforç de les empreses en les negociacions salarials, ja que els treballadors, amb més càrrega pel costat de les seves cotitzacions, veuran absorbits part dels increments en la seva retribució".
La patronal ha retret a més que el Govern hagi presentat la reforma "sense el necessari debat i diàleg social" i sense passar pel Pacte de Toledo, el que segons el seu parer suposa "una cessió de sobirania sense precedents" a Europa. De fet, apunta, no se'ls havia facilitat la proposta abans de la reunió d'aquest divendres que sí que ha "vist reflectida avui en els mitjans de comunicació".
Al contrari, les mesures proposades en la reforma suposen per a CCOO i UGT un avenç cap a "un sistema de cotització per ingressos reals" per primera vegada en la Seguretat Social.
Els sindicats també valoren que l'increment previst de la pensió màxima respecti el "principi de contributividad" -ja que l'augment serà inferior al de la base de cotització-, la qual cosa suposa a més un "component solidari". La possibilitat de calcular la pensió amb els últims 25 anys de cotització, com succeeix actualment, o amb els 27 millors anys dels 29 últims, "millora l'expectativa de pensió" de les carreres més inestables, segons el parer dels sindicats.
Respecte a les mesures per reduir la bretxa de gènere a les pensions, CCOO i UGT veuen "avenços" encara que esperen concretar els detalls perquè les propostes "presenten encara mancances en la seva definició". En concret, insten a estendre les polítiques per cobrir les llacunes de cotització a totes les persones treballadores, no només dones; incrementar el complement de bretxa de gènere i garantir la suficiència de les pensions mínimes i no contributives, que perceben majoritàriament dones.
Respecte a la fórmula de seguiment de la reforma proposada pel Govern, en la qual participaria la AIReF, els sindicats apunten que ha de ser "complementària" a la que ja existeix de concertació política i social.
UGT demana temps per estudiar la proposta
Al terme de la reunió, el vicesecretari general de Política Sindical de UGT, Fernando Luján, ha assegurat als mitjans que la proposta recull "part" dels seus objectius principals, si bé ha considerat que han de revisar amb més detall com planteja actualitzar les pensions mínimes. "La Tenim que estudiar perquè el nostre objectiu és que a Espanya no hi hagi pensionistes pobres", ha deixat clar.
També la referida a reduir la bretxa de gènere, que no "els acaba de convèncer", en tant que ha considerat que la reforma hauria "de treure's els complexos" i destopar completament la base màxima de cotització, fent que tot salari cotitzi a la Seguretat Social pel seu import real, com ocorre a Europa. Respecte a l'augment del període de còmput, la solució que aportada pel Ministeri de Seguretat Social "ens sembla acceptable", ha dit Luján, ja que permet als pensionistes optar entre mantenir el període de còmput tal com estava, amb 25 anys, o elegir 27 d'un període de 29 anys.