La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha volgut deixar clar aquest dimecres que la institució que ella mateixa lidera variarà la política monetària en funció de com evolucionin les dades macroeconòmiques. La màxima mandatària de la institució amb seu a Frankfurt ha destacat aquest matí en una conferència amb els observadors del BCE que l'organisme central "ni és compromès en continuar elevant els tipus d'interès", però tampoc no donar per descomptat que no vagin a continuar alçant les taxes.
Un missatge que trenca amb el que Lagarde venia dient abans de l'última reunió de tipus d'interès, en la qual el BCE va complir l'establert en la cita del febrer passat i va tornar a elevar les taxes d'interès un 0,50%. Així, Europa manté uns tipus sobre el 3,50%, el nivell més elevat des de novembre de 2008. Fins abans de la reunió de dijous passat, tant Lagarde, com la resta dels oradors del BCE, havia mantingut un discurs aguerrit contra la inflació, arribant a dir que eren necessàries pujades de 50 punts bàsics en les reunions de maig, juny i juliol, tal com va expressar Rober Holzmann, governador del Banc d'Àustria.
En línia amb el missatge dur davant de la inflació, el mateix BCE es va aventurar en la reunió del febrer passat a anunciar el calat de la pujada de tipus de la cita monetària de març. Tot això sense comptar amb l'evolució o els possibles vaivens que hi pogués haver als mercats financers. Amb tot això, i en vista dels recents esdeveniments, els quals han estret la conjuntura econòmica, la decisió final del BCE sobre els tipus d'interès va ser més ajustada de l'imaginat. Malgrat que van complir l'anunciat al febrer, la institució amb seu a Frankfurt es va veure atapeïda a causa del panorama bancari i el assot clavat al mercat borsari.
Lagarde (BCE) estira cautela
Encara això, i com es va veure en l'última reunió monetària, el BCE no ha avançat l'abast de la pròxima pujada de tipus, tornant cap a un missatge més caut i basat en l'evolució de les dades macroeconòmiques i, sobretot, en la dinàmica del sector bancari a Europa. És per això per la qual cosa la presidenta de la institució monetària ha expressat aquest dimecres que no es compromet anteriorment a avançar amb els tipus d'interès. És a dir, el BCE basarà les seves decisions monetàries en funció de l'evolució de l'economia europea, sense avançar l'abast d'aquestes.
Lagarde ha destacat aquest matí que "amb l'elevada incertesa, és encara més important que el ritme dels moviments amb els tipus d'interès depengui de les dades". Després d'això, la màxima mandatària del Banc Central Europeu ha detallat que "això significa, ex davant, que ni estem compromesos a pujar més, ni hem acabat amb els increments dels tipus d'interès". És a dir, l'organisme europeu no tornarà a mullar-se amb el calat de les pujades de tipus com ja van fer el febrer passat sabent que, amb l'elevada incertesa, el BCE pot agafar-se els dits.
La líder del Banc Central Europeu ha afegit que "de fet, com vaig explicar la setmana passada, si l'escenari base en les nostres projeccions més recents es confirma, encara tenim terreny per recórrer per assegurar que les pressions inflacionistes es redueixen". Malgrat que la presidenta ha insistit en l'"haver" del BCE de rebaixar la inflació de l'eurozona, l'estratègia de l'organisme dependrà de la situació econòmica.
El BCE no torna a mullar-se amb les noves variacions monetàries
Tal com va explicar ON ECONOMIA, el BCE aprèn del seu error i no torna a aventurar-se en donar una projecció sobre els tipus d'interès. Sembla clar que, malgrat que la pujada de les taxes ha estat la xifrada per l'organisme bancari, la decisió ha estat ajustada per la pressió exercida per la conjuntura financera actual. Amb la fallida de SVB i l'efecte sobre la banca europea es va veure com diverses entitats cedien als mercats de valors, però va ser l'esclat de la crisi de Credit Suisse el que realment ha posat en un compromís al BCE.
La institució amb seu a Frankfurt ja ha vist els efectes del terratrèmol bancari, el qual ha generat més incertesa i dubtes sobre la solidesa de la qual fan gala els Governs sobre el sistema bancari. De fet, Lagarde ha reafirmat que "el sector bancari europeu és resilient, amb posicions de capital i liquiditat fortes". Malgrat que la situació s'ha anat neutralitzant a poc a poc, encara hi ha temor als mercats. És per això per la qual cosa el BCE no pot aventurar-se en donar una nova projecció sobre els tipus d'interès, i així ho ha confirmat Christine Lagarde aquest dimecres.