La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va afirmar aquest divendres des de Washington que la inflació a l'eurozona està "ben encaminada" per complir amb l'objectiu d'estabilitat de preus del 2%. "La informació rebuda sobre la inflació mostra que el procés de desinflació va per bon camí", va manifestar l'exministra francesa d'Economia. "Els indicadors recents d'activitat econòmica han sorprès a la baixa i les condicions de finançament continuen sent restrictives", va afegir.
A més, Lagarde va reiterar que preveu un increment "temporal" dels preus durant el quart trimestre d'aquest any a mesura que les "dràstiques baixades" a la factura energètica de l'any passat deixin de computar en la taxa interanual. No obstant això, la inflació hauria de prosseguir amb el seu descens més endavant per assolir el 2% el 2025 i fer una mitjana en l'1,9% ja el 2026. Després, el creixement s'hauria d'enfortir de manera gradual gràcies a l'augment dels ingressos disponibles de les famílies i per la desaparició dels efectes restrictius de la política monetària ja empresa, la qual cosa apuntalarà tant el consum com la inversió. Les exportacions tindran un impacte positiu amb la reactivació de la demanda externa.
Retallada de tipus
"Hem trencat el coll de la inflació? Encara no. Però, estem trencant el coll de la inflació? Sí, crec que sí. Encara no està completament trencat, però estem a prop d'aconseguir-ho", va admetre la francesa fa una setmana en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern del BCE, que "de forma unànime" va decidir retallar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, la tercera baixada des de començament d'any i la segona consecutiva.
De fet, és el que vaticinava el mercat que apostava per una nova baixada i que aquesta seria un quart de punt. Una previsió que va reforçar també la setmana passada Eurostat, en anunciar que la inflació anual a l'eurozona va caure mig punt el setembre respecte a agost, fins a l'1,7% (1,5% a Espanya) el seu nivell més baix des d'abril de 2021 i una dècima inferior a l'estimat a finals de setembre per l'oficina d'estadística comunitària Eurostat.
Recuperació de la productivitat laboral
La 'guardiana de l'euro' va recordar a més des de Washington que l'atur a la zona euro va tancar agost en el 6,4%, en mínims des de l'adopció de la moneda comuna. "S'espera que la productivitat laboral es recuperi en el futur quan desaparegui l'acaparament de mà d'obra i es moderin els marges empresarials", va indicar. Lagarde va animar a realitzar reformes fiscals i estructurals que incrementin el creixement potencial del PIB i redueixin les pressions inflacionistes a mitjà termini. En aquest sentit, es va fer eco dels informes redactats per Mario Draghi i Enrico Letta per incrementar la competitivitat europea i reforçar el Mercat Únic, respectivament.