La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, considera que Europa s'enfronta a una amenaça existencial, que pot veure's agreujada per l'actitud de Donald Trump al capdavant del Govern dels Estats Units, davant de la qual els líders polítics, les empreses i els legisladors han "de posar mans a l'obra" per convertir-se en un autèntic mercat únic.

Durant un col·loqui en l'última jornada del Fòrum Econòmic Mundial, celebrat a Davos (Suïssa), la presidenta del BCE ha enumerat moltes coses que estan a favor de la posició d'Europa, incloent els seus nivells de deute sobre PIB, el dèficit, la taxa d'inflació o l'evolució a la baixa dels tipus d'interès, així com l'enorme quantitat de talent i d'estalvis al Vell Continent, recull Europa Press.

La francesa, tanmateix, ha assenyalat que la UE necessita una unió bancària i una unió del mercat de capitals, a més de mantenir el talent a casa, preservar a casa els estalvis europeus i ser capaços d'atreure talents des d'altres llocs.

Així mateix, ha recordat les queixes de l'excessiva burocràcia i els tràmits a Europa, alguna cosa que va criticar obertament i amb duresa Donald Trump al Fòrum de Davos aquest dijous, el que per a la francesa suposa "una crida d'atenció" per als que tenen llocs de decisió a la UE, que s'ha de prendre molt seriosament i respondre-hi ràpidament.

Davant dels canvis que puguin introduir-se en les polítiques nord-americanes, la banquera central de l'eurozona considera que aquests representen un desafiament, però també una gran oportunitat per revisar i decidir si Europa vol o no ser un actor clau. D'aquesta manera, ha defensat que si Europa fos un mercat únic, com afirma ser, equivaldria a suprimir un 40% d'aranzels duaners sobre els béns comercialitzats dins d'Europa i el 110% dels aplicats sobre els seus serveis.

"No està funcionant com un mercat únic", ha lamentat Lagarde, per a qui la veritable qüestió per als europeus, les empreses i els responsables polítics "és posar fil a l'agulla i fer-ho".

Lagarde defensa les regles del joc

D'altra banda, qüestionada sobre l'opinió de Donald Trump de què la UE està tractant "molt injustament i molt malament" els Estats Units, la presidenta del BCE ha apuntat que el líder nord-americà està prestant especial atenció a la balança comercial, una cosa que s'ha d'analitzar amb molt de compte i analitzar també els intercanvis de serveis i el compte de capital.

"No pot ser simplement blanc i negre", ha respost Lagarde, per a qui els que és cert és que "hi ha d'haver negociacions" i unes relacions comercials organitzades en un marc que faci confiança als socis, per la qual cosa no pot tractar-se simplement d'eliminar totes les regles i ignorar les institucions, perquè es tracta "que tots operem junts".

"Així que, sí, ens asseiem a la taula, sí, negociem, sí, alguns països estan en una posició més forta que d'altres, però tots ens necessitem uns a d'altres", ha defensat.

"Tota la literatura que hi ha sobre estabilitat, sobre equilibri econòmic, sempre ens recorda que les institucions tenen un valor enorme i que els marcs són allà perquè els jugadors coneguin les regles del joc", ha afegit la francesa, subratllant que, es tracti del comerç o les regulacions financeres, tenir marcs té els seus valors i després "que els millors poden guanyar, però dins d'un conjunt de regles. Així és com ha de funcionar el món".