El Banc Central Europeu (BCE) obre la porta a una possible pausa en les pujades dels tipus d'interès al setembre. La presidenta de l'entitat, Christine Lagarde, ha posat per primera vegada sobre la taula la possibilitat que el banc no apugi els tipus en la seva pròxima reunió, que es farà al setembre. No obstant això, ha subratllat que el Consell de Govern prendrà la decisió final en funció de les dades.

"Tenim la ment oberta pel que fa a quines seran les decisions al setembre i en reunions posteriors, així que podríem apujar, i podríem mantenir, i el que es decideixi al setembre no és definitiu. Pot variar d'una reunió a l'altra", ha assenyalat la francesa en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern del BCE, que aquest dijous va decidir elevar el preu dels diners en uns altres 25 punts bàsics.

D'aquesta manera, Lagarde ha obert per primera vegada des que el BCE va iniciar el juliol de l'any passat l'actual cicle de pujades de tipus la possibilitat d'interrompre la seqüència d'alces del preu dels diners, després de nou reunions consecutives elevant les taxes, que han augmentat en 425 punts en tot just un any.

En aquest sentit, la presidenta del BCE ha recordat que en la reunió de setembre el Consell de Govern disposarà de més informació sobre com s'esdevé la transmissió de la política monetària, així com noves lectures de l'evolució de la inflació, i sobre la base de les dades "determinarà si apujar-los o no". "El que els puc assegurar és que no els abaixarem", ha fet broma Lagarde.

El qualsevol cas, la banquera central de l'eurozona ha advertit que, si finalment es decidís una pausa en les pujades de tipus, això no necessàriament seria per un període prolongat de temps, ja que les decisions s'adoptaran reunió a reunió. "I això es repetirà en cada Consell de Govern", ha repetit la francesa, subratllant la determinació del BCE de "trencar l'esquena a la inflació".

D'aquesta manera, en ser qüestionada sobre quant terreny li queda per recórrer al BCE en el cicle de pujades, la presidenta de la institució ha variat el seu discurs dels últims mesos per incidir que això vindrà indicat per les dades, una cosa que pot variar d'un mes a l'altre.

En aquest sentit, ha defensat els progressos assolits fins ara, recordant que la inflació ha disminuït des de la lectura rècord del 10,6% el mes d'octubre passat, fins al 5,5% al juny, encara que ha subratllat que el BCE encara no es conforma ni declara la seva victòria sobre la inflació.

"Sabem que som cada vegada més a prop, però també sabem que les opcions sobre la taula són continuar apujant o aguantar", ha explicat. "Existeix la possibilitat d'una pujada. Existeix la possibilitat d'una pausa (...) La càrrega de la prova estarà en les dades", ha reiterat Lagarde, subratllant que "el 2% és la meta i ho aconseguirem, passi el que passi".

Bones dades d'Espanya

D'altra banda, Lagarde ha destacat que les recents dades d'Espanya d'inflació, atur i creixement demostren "la bellesa d'Europa i l'heterogeneïtat entre els 20 països de la zona euro", encara que no ha dubtat a qualificar que es tracta d'un bon conjunt de xifres per al país.

En aquest sentit, la inflació al país es troba per sota del 2% i el número d'ocupats ha superat per primera vegada en la història els 21 milions. Així mateix, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat la seva previsió de creixement per a Espanya aquest any fins al 2,5%, gairebé el triple que per a l'eurozona.

"Òbviament, les xifres que veiem ara per a Espanya amb una inflació que tendeix cap al 2% i, amb sort, de manera sostenible, a més de les xifres d'atur més baixes que mai, no són un bon conjunt de xifres per al país i per a l'economia en general", ha destacat.

No obstant això, ha recordat que la situació no és igual en tots els membres de l'eurozona, ja que hi ha països on la inflació continua sent molt alta i s'espera que romangui alta per més temps, per la qual cosa és necessari romandre atents a les dades agregades. "Són els que estan impulsant la nostra perspectiva d'inflació, que ens estan ajudant a determinar la nostra política, però també hem de mirar cada membre", ha explicat Lagarde, reblant que "la càrrega de la prova estarà en les dades".