Per a la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, "la inflació continua sent massa alta". Per tal de revertir-ho, "la determinació és portar-la al 2%", la institució bancària continuarà pujant els tipus d'interès. "Durem a terme les mesures necessàries per revertir la inflació, per això hem pujat ja els tipus d'interès fins als 2,5 punts", ha dit Lagarde, just després de celebrar amb cert alleujament unes previsions de cara a 2023 "millors del que ens temíem". "Tenim xifres molt elevades (d'inflació). De qualsevol manera que es miri és massa alta", ha assegurat la francesa amb referència al nivell rècord de la inflació subjacent i d'altres components de l'índex.
Per a Lagarde, "la retòrica ha passat d'una recessió a una petita contracció" i això és clarament positiu, o almenys, un alleujament. "No estem en un moment brillant, però sí gaire millor del que ens temíem". Amb tot i amb això, ha recordat que hi ha "un declivi" econòmic en el creixement esperat de 0,5 punts en l'economia de l'Eurozona en relació amb el creixement del 3,4% de 2022. La inflació, ha dit, continuarà sent el repte d'aquest any, però "el mercat de treball" és el segon, i en aquest sentit ha celebrat que l'atur és "en el seu punt més baix" dels últims 20 anys.
No obstant això, Lagarde ha subratllat que el BCE no està apreciant un desancoratge significatiu de les expectatives d'inflació a l'eurozona, per la qual cosa ha afegit que la institució "ha d'evitar el risc de desancoratge". Així mateix, la presidenta del BCE ha assenyalat la necessitat d'avançar en la transició digital i verda, les necessitats de finançament del qual seran molt importants i per a les quals els diners públics "no seran suficients", per la qual cosa ha instat a progressar amb rapidesa cap a la unió del mercat de capitals, i això no pot aconseguir-se sense ímpetu polític."Hem de moure'ns cap aquesta doble transició i les necessitats de finançament seran molt grans per avançar de pressa i ser més independents i menys vulnerables", ha defensat.
Més enllà del 0,5%
Les seves declaracions sobre les pujades dels tipus d'interès coincideixen amb les declaracions del governador del Banc dels Països Baixos i membre del Consell de Govern de l'institut emissor, Klaas Knot, en entrevista amb la cadena CNBC. Knot ha estat encara més contundent que Lagarde i ha assegurat que l'última pujada de tipus, de 0,5 punts el mes de desembre passat, no serà l'única. "No s'aturarà després d'un sol augment de 50 punts bàsics (0,5%) això segur", ha dit, sense especificar com i quan seran les pròximes pujades. "No puc dir per endavant on acabarà aquest ritme d'alces de 50 punts bàsics, però hi és molt clar que la nostra presidenta ha utilitzat el plural en les seves paraules", ha completat.
El BCE va pujar els tipus d'interès 2,5 punts en quatre reunions consecutives des de juliol de 2022, elevant la seva taxa de referència al 2,50% i la de dipòsit al 2%. Després de l'última reunió de política monetària del Consell de Govern, celebrada el passat 15 de desembre, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va anticipar que, en funció de les dades disponibles, s'hauria d'esperar que l'entitat apugi els tipus "a un ritme de 50 punts bàsics durant un període de temps".
La taxa d'inflació de l'eurozona es va relaxar a finals de 2022 al 9,2%, la qual cosa implica una baixada de nou dècimes davant el 10,1% de novembre. Són dos alleujaments seguits després de màxims històrics l'octubre, quan va assolir el 10,6%. Ara bé, la inflació subjacent continua sense fer un gir. El Consell de Govern del BCE té previst reunir-se el pròxim 2 de febrer a Frankfurt per discutir la política monetària de la zona euro, quan es preveu que decideixi una pujada de mig punt percentual dels tipus, que elevi al 3% la taxa de referència per a les operacions de refinançament i al 2,50% la de dipòsit.