El benefici net de les empreses espanyoles, excloent els bancs, s'ha doblat en els tres primers trimestres de 2022, en concret va augmentar un 94,7% en comparació amb el mateix període de 2021, gràcies a la recuperació de l'economia, segons l'informe de la Central de Balanços del Banc d'Espanya (BdE). Però l'informe també detecta un debilitament en el tercer trimestre, el d'estiu, que resulta "consistent amb la forta desacceleració de l'activitat econòmica que es recull en l'estimació preliminar del PIB del mateix període", segons el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán, encarregat de presentar les dades. Un descens que s'observa en la majoria de les branques d'activitat, però que va afectar especialment la indústria i, en menor mesura, el comerç, a l'hostaleria i al transport

Semblant increment s'ha produït encara que els marges sobre vendes de les empreses es van reduir "lleugerament" en comparació interanual. El que indica, segons el Banc d'Espanya, que les empreses no estan traslladant tot l'impacte de la inflació als preus que cobren als seus clients. En concret, explica l'informe, les empreses que partien de marges més elevats -entre elles les d'energia i petroli, i les que es dediquen a l'exportació- van tenir una evolució "més desfavorable" dels seus marges sobre vendes. És a dir que van guanyar menys diners per unitat de venda que en el mateix període de 2021. Gavilán ha explicat que en els nou primers mesos de 2022 les empreses estarien perdent renda real i el seu marge sobre les seves vendes s'hauria reduït, romanent per sota dels nivells prepademia

Per sectors, el BdE indica que aquells amb més pes de les despeses d'energia i petroli en els seus costos de producció són els que registren un descens més gran dels seus marges sobre les vendes en comparació amb la resta de les companyies, en concret de 40 punts. També predominarien els descensos de marges en aquelles companyies que, amb independència del sector d'activitat a què pertanyen, són més propenses a exportar, i per tant operen en uns entorns més competitius, així com aquelles que partien d'uns marges més elevats i que, per això, tenen més capacitat per ajustar-los a la baixa en un context de forta pressió de costos.

Més vendes malgrat la inflació

El conjunt de les 900 empreses analitzades pel Banc d'Espanya per realitzar l'informe (majoritàriament grans) van incrementar els seus ingressos per vendes un 48,7% sobre el mateix període de 2021, l'augment més important de la sèrie trimestral. No obstant això, una part de la pujada no es deu a l'augment de vendes, sinó a l'increment dels preus dels seus productes i servits derivat dels costos de producció més grans. Encara que, com remarca el Banc d'Espanya, han recollit en els nous preus només part de l'impacte total de la inflació.

resultado ordinario neto CAT

Les despeses de personal van augmentar un 6,9% entre gener i setembre en termes interanuals, evolució que es va veure impulsada tant per l'increment de les plantilles mitjanes, del 3,6%, com per les remuneracions, que van pujar un 3,2%. El creixement de l'ocupació es va registrar exclusivament en el col·lectiu de treballadors fixos, que va augmentar un 6,4%, en tant que el personal temporal es va reduir un 13,4%, degut tant als ajustaments de plantilla realitzats com a l'impacte associat a la reforma laboral, que hauria provocat un traspàs cap a la feina fixa de treballadors amb contractes temporals.

La meitat de les empreses va augmentar plantilla

En línia amb la positiva evolució de l'ocupació, gairebé la meitat de les empreses (un 49,7%) van augmentar les seves plantilles efectives, gairebé cinc punts percentuals més que en el mateix període de l'exercici anterior, sobretot al sector serveis. Així, l'ocupació va créixer un 4,3% en comerç i hostaleria; un 2,9% en informació i comunicacions, i en el denominat "resta d'activitats", un 4,6%, impulsada en gran part per les empreses de transport.

Com a resultat, el Valor Afegit Brut (VAB) -valor final de la producció menys el valor del que s'ha utilitzat per produir-, va augmentar un 21,1% fins al setembre, l'increment més elevat de tota la sèrie trimestral, davant el 12% que va créixer l'any previ. Per sectors, els augments més grans del VAB es van produir en el sector industrial (32,6%), condicionat per l'avenç al subsector refinament, vinculat al fort augment del preu del cru, que aquestes empreses sí que han traslladat als seus preus de venda.