Les llars a Espanya destinen el 30% dels seus ingressos a afrontar el lloguer d'un habitatge de dues habitacions, segons un estudi realitzat per Idealista amb dades del primer trimestre de 2023. Les dades analitzades reflecteixen que a set capitals, el percentatge supera el 30%, sent Barcelona en la que les famílies han de destinar més quantitat dels seus ingressos per al pagament del lloguer.
Per realitzar l'estudi, el portal immobiliari ha agafat els valors de lloguer recopilats de la seva pròpia base de dades, que disposa de preus per a cada ciutat. Al contrari, les dades de la renda neta familiar provenen de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), sent les últimes dades disponibles els de 2021 per a Espanya i els de 2020 per a les capitals de província.
D'aquesta manera, Idealista sosté que l'esforç econòmic ha assolit en el primer trimestre de l'any el 30% de mitjana. No obstant això, set capitals superen aquest percentatge. Barcelona és la que més percentatge dels ingressos de la llar exigeix (40%), seguida per Palma (37%), Madrid, València i Màlaga (33% en els tres casos), així com a Alacant (32%) i Sant Sebastià (31%). Per sota d'aquestes xifres se situen Sevilla (29%), Las Palmas de Gran Canària (28%), Bilbao (28%), Santa Cruz de Tenerife (27%), Cadis (27%) i Pamplona (26%).
En el contrari, el menor esforç destinat a pagar el lloguer d'un habitatge de dos dormitoris es dona a Ciudad Real (15%), Terol (16%), Palència (17%), Ourense (18%), Jaén, Sòria, Toledo, Càceres, Àvila, Zamora, Melilla i Burgos (19%). L'esforç necessari per llogar un habitatge assoleix el 20% a les ciutats de Lugo, Osca, Conca, Lleó, Badajoz, Lleida, Oviedo, Ceuta, Saragossa i Còrdova.
Màlaga, la província on més part d'ingressos cal destinar per al lloguer
Per províncies, Màlaga és la que exigeix un major esforç (47%), seguida per Balears (42%), Barcelona (37%), Las Palmas (32%), Alacant (32%), Santa Cruz de Tenerife (31%), Madrid (31%), València, Sevilla i Navarra (30% en els 3 casos). Per sobre del 25% d'esforç se situen les províncies de Guipúscoa (29%), Granada (28%), Cadis (27%), Biscaia (27%), Huelva (26%), Girona, Àlaba i Pontevedra (25% a les tres províncies).
Terol, amb el 16% d'esforç, és la província amb la taxa més baixa, seguida per Palència, Lugo, Ciudad Real i Lleó (18% en els quatre casos). Zamora, Osca, Lleida, Sòria i Jaén (19%) completen la taula. Així mateix, amb una taxa d'esforç del 20% se situen les províncies de Valladolid, Àvila, Burgos, Ourense i Saragossa.
Si bé l'estudi d'Idealista apunta que les llars destinen un terç dels seus ingressos per a la renda de l'habitatge, el recomanat pels experts, altres estudis reflecteixen un esforç econòmic molt més gran. D'aquesta manera, l'estudi realitzat recentment pel portal immobiliari Fotocasa juntament amb InfoJobs, "Relació de salaris i habitatge de lloguer el 2022", assenyala que els espanyols van destinar el 43% del seu salari al pagament del lloguer el 2022, la qual cosa suposa la xifra més gran de l'última dècada. De fet, en algunes comunitats com les Balears, Catalunya, Madrid o País Basc el percentatge va superar el 50%.