L'1 de gener, el Govern espanyol va aprovar una reducció de l'IVA per a 15 aliments (que suposen el 35% del pressupost familiar en menjar) amb l'objectiu de reduir l'impacte inflacionista de la guerra d'Ucraïna a les llars espanyoles. La mesura, que ha tingut un cost de 254 milions d'euros sol en els mesos de gener i febrer, llança com a resultat que dels 15 aliments amb reducció fiscal, 4 van tenir al maig un preu inferior al de desembre, abans que la reducció es posés en marxa: en concret, la llet desencadenada costa ara un 0,5% menys que l'1 de gener, les pastes i cuscús un 0,8%, els llegums i hortalisses congelades són un 1,6% més barates i les farines i altres cereals un 1,8% menys. Aquests quatre productes, si no fos per la reducció fiscal tindrien preus superiors a l'arrencada de l'any. El Govern espanyol dona per fet que mantindrà la mesura almenys fins a final d'any.

Així, si la llet desnatada no estigués subvencionada amb una supressió total de l'IVA (està gravada amb un 4% per ser un producte superreduït), al maig costaria un 3,3% més que al gener; el preu de les pastes i cuscús (amb una reducció de la meitat de l'IVA des del 10% del tipus reduït a un 5%) estaria un 2,2% per sobre de principis d'any; els llegums i hortalisses congelades (supressió del superreduït) costarien un 3% més i les farines i altres cereals (superreduït) s'haurien encarit un 2% en aquests cinc mesos. Cas a part suposa l'oli de gira-sol, ja que el seu preu ha descendit un 16,6% entre gener i maig, però si descomptem la reducció de 5 punts percentuals (PP) de l'IVA, la rebaixa hauria estat una cosa menor, del 12,8%, però un descens en qualsevol cas considerable.

L'oli de gira-sol pateix un procés especulatiu exponencial que es va iniciar amb la covid. El desembre de 2020 registrava ja un creixement del 6,5% interanual, al següent desembre, el del 2021, l'increment era del 30,5% i, amb l'explosió de la Guerra d'Ucraïna -un dels principals països productors de gira-sol- el desembre de l'any passat es disparava un 50,6% en termes anuals, amb un pic l'abril de 2022 (al principi del conflicte) del 96,2%. La correcció en el seu preu -feble si es té en compte la pujada que porta acumulada aquest aliment elaborat des de la pandèmia- es va produir l'abril de 2023, quan el seu preu es va reduir un 26,7% (per la comparació de la fortíssima pujada d'abril de 2022) i s'aguditza aquest maig, amb una baixada del 32,6%.

El que explica que en els cinc primers mesos d'aquest any, l'oli de gira-sol acumuli un descens del 16,6%. Tanmateix, poc ha hagut de veure la mesura aprovada pel Govern espanyol, ja que si es compara amb l'oli d'oliva, que també es beneficia d'una subvenció de la meitat de l'IVA, l'augment del preu és d'un 6,8% en els cinc primers mesos de l'any, encara que sense l'ajuda de l'IVA, registraria una alça de l'11,6% fins al maig.

Deu productes amb preu en alça

El Govern espanyol ha reconegut que la mesura no serveix per reduir el preu de l'alimentació (que puja al maig un 12% en termes interanuals), sinó per minimitzar l'increment. Baix aquest tesi, l'èxit també és relatiu, ja que des de començament d'any (temps que porta en actiu la reducció de l'IVA), el grup d'aliments i begudes alcohòliques (inclouen molts més productes que els emparats per la rebaixa fiscal) el preu ha augmentat un 4,1%, que seria el 5,4% sense el suport fiscal.

De la desena de productes emparats per la subvenció els preus de la qual estan per sobre dels de gener, les patates són l'aliment amb un efecte inflacionista, ja que el seu preu al maig era un 12,2% superior a l'1 de gener, encara que sense la mesura, hauria augmentat un 16% i és, dels aliments, la segona pujada més gran en els cinc primers mesos de l'any rere els gelats (no tenen descompte fiscal) el preu dels quals creix un 12,8%. Els llegums i hortalisses fresques són en segon lloc, ja que en tan sols cinc mesos s'han disparat un 9%, que seria un 13,2% si no s'hagués suprimit el pagament de l'IVA.

L'arròs és, entre els 15 aliments emparats per la mesura fiscal, el tercer amb un increment de preus més gran acumulat des de gener, el 7,4% que s'elevaria a l'11,5% si no hi hagués mesura; després d'ell, l'oli d'oliva i després els llegums i hortalisses seques o en conserva amb una pujada del 6,2%, el 7,1% sense ajuda. Els ous han pujat des de gener el 3,3% i es duplicaria, fins al 7,2% si no fossis perquè no paguen imposats, igual pujada que les fruites fresques que es col·locarien en un 7,3% sense el suport fiscal.

El formatge ha mesurat les seves alces a un 1,5% l'any (5,3% sense rebaixa fiscal), encara que és un dels aliments amb una pujada més gran, ja que en termes anuals el seu preu és un 16,2% major. El pa s'ha incrementat un 1,1% el 2023, el 4,2% si hagués de pagar l'IVA, i la llet sencera puja, encara que sigui una dècima, a diferència de la desnatada.