El 2024, el 38% dels professionals a Espanya han sol·licitat un augment de sou. D'aquests, el 14% ho ha aconseguit, mentre que el 24% no ha tingut èxit a la seva sol·licitud. Aquesta és una conclusió de l'anàlisi recent realitzada per la consultora de recursos humans Hays que constata, també, que un 9% planeja demanar-ho aquest mes de desembre, aprofitant el canvi d'any per començar gener amb un salari actualitzat.
El mercat laboral ens té acostumats a centrar en l'inici de l'exercici natural la revisió del salari, pel fet que els contractes laborals a Espanya estan referenciats a l'Índex de Preus de Consum (IPC) anual -sovint es pren de referència el del mes de novembre de l'any precedent, com en el cas de la fixació de les pensions per jubilació. No obstant això, amb les clàusules de revisió salarial i els contractes d'empresa, fins i tot amb els acords entre professionals i companyies, els sous varien.
Revisions per sobre del 2% de l'IPC
En línies generals, els experts d'Hays consideren que la desacceleració de la inflació és una notícia encoratjadora que podria facilitar un augment generalitzat dels salaris l'any vinent. Basant-se en un equilibri més important en la fluctuació de l'IPC anticipen que es reduirà la tensió financera, tant en l'economia domèstica com als mercats, facilitant una planificació més efectiva dels increments salarials. Segons les seves previsions, els augments oscil·laran entre el 2% i el 5%, en funció del sector.
"Per a certs sectors, la reducció de la inflació pot oferir més flexibilitat per implementar augments. Tanmateix, en general, les empreses consideren altres factors en decidir sobre increments salarials, com la productivitat, l'estabilitat financera i les condicions pròpies del sector, com l'atracció o retenció de talent amb determinades característiques", assenyala Óscar Cebollero, director de Perm Recruitment de Hays España. Així, aquesta dinàmica varia segons el sector i els perfils específics que són més propensos a rebre un augment salarial.
Venint d'un 2024 una mica complex, la consultora destaca alguns sectors que han tingut més dificultats per a les pujades salarials, com és el cas de les empreses de retail i gran consum, i altres amb més demanda que oferta existeix, per la qual cosa ja han aplicat increments salarials per poder retenir el talent. En aquest últim cas es troben les empreses que operen en els àmbits tecnològic i industrial, ja que el 70% de les quals han apujat els seus salaris com a part de la seva estratègia per integrar perfils tècnics que millorin la seva competitivitat, segons Hays.
"A causa de la intensa competència pel talent, el sector tecnològic, especialment en llocs tècnics dins de la indústria, ha liderat els increments salarials aquest any. Això reafirma que les carreres en enginyeria i tecnologia són les que ofereixen les millors oportunitats salarials al nostre país", comenta Cebollero.
Els més ben pagats
Un altre estudi de la consultora Robert Walters ha elaborat una relació de les feines més ben pagats a Espanya el 2025. Per sectors, les posicions laborals més retribuïdes seran:
- Entitats financeres: director general de fusions i adquisicions, amb sous entre 264.000 i 352.000 euros anuals
- Indústria, serveis, distribució: directors comercials, cobraran entre 100.000 i 125.000 euros mensuals
- Indústria: director financer i de comptabilitat, amb una retribució d'entre 80.000 i 120.000 euros anuals
- Empreses energètiques: director de comunicació, amb sous entre 80.000 i 120.000 euros anuals
- Empreses tecnològiques: director de sistemes, amb uns 100.000 euros anuals
- Firmes asseguradores: director actuarial -aquell que mesura i aplica models estadístics i matemàtics per a l'avaluació dels riscos-, rebrà entre 70.000 i 100.000 euros anuals
- Advocats: responsables legals, que cobraran de 65.000 a 100.000 euros