A Espanya, cada any es redueix el nombre de llogaters que negocien el preu del seu lloguer, però això no impedeix que en el que portem de 2024, un de cada quatre persones (24%) que ha llogat un habitatge han hagut d'obrir converses amb els arrendadors per intentar reduir el cost de la renda. Els que ho han aconseguit, que són poc més de la meitat, han obtingut una reducció d'entorn del 10% sobre el preu de sortida de la renda sol·licitada. En concret, un 68% de les negociacions han assolit la rebaixa del 10%, i hi va haver un 23% que va aconseguir una rebaixa que va oscil·lar entre el 10% i el 15%.
"El descens de cinc punts percentuals en la negociació del preu de la renda reflecteix la tensió existent al mercat de l'arrendament a causa del gran desequilibri entre oferta i demanda. Com més pressió exerceix la demanda per llogar sobre els pocs habitatges disponibles, el preu fixat pel propietari mostra una menor tendència de rebaixar-se. En aquests moments, hi ha més de 27 potencials llogaters esperant per cada habitatge ofert. Una xifra d'interessats que s'eleva al doble en ciutats com Madrid o Barcelona ", comenta María Matos, directora d'Estudis i portaveu del portal immobiliari Fotocasa.
Aquest percentatge suposa un descens significatiu en comparació amb 2022 i 2023, quan el 29% dels possibles llogaters van decidir negociar el preu dels lloguers. Aquesta caiguda és encara més significativa si es compara amb 2021. Llavors van ser el 34% els que van negociar el cost de l'habitatge, deu punts més que ara. Així ho mostra l'informe Experiència de lloguer el 2024, elaborat pel portal Fotocasa i que pretén traçar una exhaustiva radiografia del mercat immobiliari de lloguer a Espanya.
Una altra cosa a anotar és l'èxit que tenen aquestes negociacions. L'estudi concreta que poc més de la meitat de les persones que ho han intentat, ho han aconseguit. Van obtenir la rebaixa el 57%, un percentatge igual al registrat el 2023. Tanmateix, el 2022 era ostensiblement més alta: respecte a fa dos anys, ha decaigut dotze punts percentuals el volum d'inquilins que negocia el preu i aconsegueix una reducció a la baixa.
Falta de poder adquisitiu
A l'hora de plantejar les negociacions, encara que en la seva gran majoria es basaven en la falta de suficient poder adquisitiu dels possibles llogaters, en altres casos s'han fonamentat en l'estat de l'habitatge (18%), que el preu no correspongués amb la realitat del mercat (18%) i que se'ls va proposar una baixada a canvi de no realitzar millores a l'immoble (16%).
En contraposició a aquesta situació, s'ha produït, en els dos últims anys, un augment estadísticament rellevant del percentatge de particulars que han llogat que, després de negociar el preu, l'han vist incrementat respecte al preu inicial, segons dades de Fotocasa. És una cosa que l'últim any li ha passat al 28% dels inquilins. El 2023 era una cosa que declaraven el 23% i el 2022 el 17%.