L'oferta de lloguers de temporada es va disparar un 56% en el primer trimestre de l'any fins a representar l'11% del total, mentre que l'oferta dels lloguers permanents es va reduir un 15%, segons el portal immobiliari Idealista, que ho atribueix a les successives polítiques engegades pel govern espanyol.
Segons les seves dades, entre els grans mercats, l'increment més gran de l'oferta de temporada s'ha donat a Palma i Màlaga, que en tenen un 79% més que fa un any, seguides per Sant Sebastià (77%); Sevilla (74%); València (62%); Madrid (56%) i Barcelona (53%).
A Bilbao, per la seva banda, l'oferta de lloguers temporals ha crescut un 49% en els últims 12 mesos, mentre que s'ha incrementat un 29% a Alacant, recull EFE.
El portal, que suma més d'1,5 milions d'anuncis, assenyala també que en alguns petits mercats on aquest fenomen era fins ara pràcticament inexistent, han començat a oferir-se lloguers de temporada, provocat pujades molt pronunciades. Són els casos de Badajoz (2.560%); Càceres (800%); Huelva o Lleida (650% en ambdós casos).
El 30% de l'oferta de Barcelona és de temporada
D'acord amb Idealista, a Sant Sebastià i Barcelona el 30% dels habitatges que s'ofereixen són per al lloguer de temporada, mentre que a Cadis són el 21% del total. Els segueixen Badajoz (18%); Madrid (15%); València (13%) i Màlaga (13%). Per sota d'aquesta xifra hi ha els mercats de Palma, Santander i Bilbao (amb l'11% en els tres casos).
En paral·lel a aquests creixements, els lloguers de llarga estada han caigut aquest últim any als principals mercats. Segons el portal, el descens més gran es dona a Bilbao (-33%); seguit per Sevilla (-27%); Madrid (-24%); Sant Sebastià (-22%); Palma (-20%) i Barcelona (-15%).
Segons el portaveu d'Idealista, Francisco Iñareta, legislar d'esquena als propietaris acaba destruint el mercat i les mesures adoptades en matèria de lloguer han traslladat l'oferta del lloguer permanent al lloguer de temporada, una fórmula perfectament legal, però que dificulta encara més l'accés a l'habitatge de les persones i les famílies més desfavorides.
En aquest sentit, ha apuntat que l'origen dels problemes de lloguer no està en els preus, sinó en l'enorme dèficit d'oferta, la qual cosa genera tensions en els preus i dificultats d'accés. Per això, creu que la situació exigeix un reequilibri en les relacions de propietaris i inquilins que aflori molt producte al mercat i permeti que la situació es normalitzi.