Les delegacions de les empreses participants en el Mobile World Congress (MWC) que desplaçaran diversos empleats per a la celebració del saló firal -entre el 26 i el 29 de febrer, a Barcelona- i els visitants que hi assistiran mostren una certa preferència per als apartaments turístics a l’hora de buscar allotjament. Però davant del preu mitjà d’una estada en apartament turístic a la capital catalana -uns 236 euros per nit-, mostren la seva preferència per a les poblacions de l’àrea metropolitana i de la costa més propera, a una hora de distància. Els municipis de Badalona, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Lloret de Mar, Calafell o fins i tot Girona -malgrat la distància- i Sitges -tot i ser la més cara- s’emporten una part significativa de les estades dels visitants.
Els preus més rebaixats es registren a Vilanova i la Geltrú, que encapçala la llista, amb un preu de 123 euros per nit, seguit de Mataró per 125 euros, Lloret del Mar per 126 euros i Girona i Calafell per 131 i 132 euros, respectivament, segons el portal de lloguer turístic Holidu. Amb un pressupost una mica més elevat, una nit en un lloguer vacacional a Castelldefels costa 141 euros; a Badalona, 145 euros; i a Sitges, una opció més costosa, 168 euros per nit.
Per a molts viatgers, el Mobile World Congress és una ocasió única per combinar negocis i oci, i “el lloguer d'habitatges vacacionals ofereix la llibertat i comoditat necessàries per aconseguir aquesta combinació perfecta”, afirma Paula Martínez, directora de Holidu per a Espanya i Portugal, un marketplace d’allotjaments turístics, amb seu a Munic, que ofereix 28.131 allotjaments a Catalunya, sobre un total de poc més de 180.000 a Espanya. Holidu, amb oficines a Palma de Mallorca, Barcelona, Tenerife, Alacant i Màlaga, té en règim de lloguer apartaments de la seva propietat, amb la marca Bookiply, però també ofereix altres de les plataformes e-Booking o Airbnb.
Malgrat que el Mobile World Congress comença oficialment el dilluns 26 de febrer, els visitants mostren una preferència pel dijous o divendres com a dies d'entrada, representant respectivament un 27% i un 15% de les cerques que ha rebut la plataforma en les últimes setmanes. De fet, s'observa que l'antelació mitjana per fer reserves és de 26 dies, la qual cosa posa de manifest la importància que els amfitrions mantinguin els seus calendaris oberts amb prou antelació.
En el cas de les empreses, les reserves més sol·licitades es divideixen principalment entre grups de sis i quatre persones, amb un 23% i un 18%, respectivament. Una mica més avall a la llista, les reserves per a viatgers de tres persones van constituir un 14%.
Predilecció per les piscines i terrasses
Entre els serveis més sol·licitats pels viatgers per al mes de febrer en lloguers vacacionals, destaquen les piscines, sent l'opció preferida amb un 43%. El segueix l'accés a Internet amb un 20%, seguit per l'aire condicionat amb un 17%, i finalment, els habitatges turístics amb balcó/terrassa que assoleixen un 14% de preferència entre els usuaris.
La directora del negoci, Paula Martínez, destaca que un terç de la demanda que s’ha generat prové de residents a Espanya. Després, s'observa que Itàlia representa un 29%, seguit per França i Dinamarca amb un 14% cadascun, mentre que un 7% prové de Suïssa.
Martínez insisteix a dir que l’allotjament turístic s’està convertint en una prioritat per als viatgers que es desplacen a Espanya per assistir a alguna trobada promocional, la celebració de fires i congressos o de competicions esportives. Només per esmentar altres exemples on també es va detectar aquesta tendència, els responsables de Holidu van percebre que els assistents i delegacions de participants en la Copa Davis (Torneig de tenis a Màlaga) o en l'Ocean Race (Torneig de vela a Alacant), van fer les estades als afores de les grans ciutats i es van apropar als municipis de la costa espanyola.