El preu de l'electricitat al mercat a l'engròs o 'pool', una de les referències per als consumidors amb tarifa regulada o PVPC, s'ha acostat aquest juny, de mitjana, als 56 euros/megawatt hora (MWh), la qual cosa converteix aquest mes en el segon més car de l'any, després de gener.

Després d'aquest repunt, que tornarà l'IVA reduït del 10% a la factura elèctrica de juliol després de quatre mesos, es troba la progressiva normalització d'un 'pool' que des del març passat venia veient els seus preus enfonsats davant de l'extraordinària generació hidràulica, eòlica i fotovoltaica d'aquesta primavera.

Segons l'històric elaborat per EFE, a falta d'una sessió, el MWh acomiadarà juny amb un preu mitjà de 56,01 euros, un 74 % superior al registre de maig, quan l'electricitat va canviar de rumb i va començar a allunyar-se dels mínims històrics de les setmanes anteriors.

Aquests 56,01 euros/MWh equivalen, de fet, a multiplicar per quatre la mitjana de 13,67 euros d'abril, que es manté no només com el nivell més baix d'aquest 2024, sinó també com el menor cost mai vist al mercat a l'engròs, operatiu des de 1998. Amb tot, si es compara amb les dades de l'exercici anterior, el preu de l'electricitat ha caigut el juny entorn d'un 40 %.

Preus zero o negatius

Durant el mes s'ha atenuat la freqüència amb què s'ha donat el fenomen de preus mínims horaris zero o negatius, que, fins a cert punt, preocupava els agents del sector elèctric encara sent conscients que la situació apuntava a ser conjuntural. Així, al juny només s'han vist nivells en negatiu en cinc sessions del 'pool', davant la vintena d'ocasions d'abril.

El preu mitjà diari, per la seva part, ha baixat dels deu euros/MWh únicament en dues jornades, que van caure en cap de setmana, quan l'electricitat tendeix a abaratir-se davant de la menor demanda: dissabte 1, 1,76 euros, i diumenge 2, 4,26 euros.

Mentre que va superar el llindar dels 90 euros en quatre dies: dimecres 5, 93,26 euros; dijous 6, 93,42 euros; dijous 20, 90,6 euros, i dimecres 26, 97,17 euros, màxim des del passat 12 de gener, coincidint amb la pujada de les temperatures, la qual cosa augmenta el consum elèctric per a la climatització.

Torna l'IVA al 10%

De moment, el preu mitjà de l'electricitat al mercat a l'engròs de juny provocarà una baixada de l'IVA a la pròxima factura, que passarà, de nou, al 10%.

Serà possible a causa que el Govern va fixar aquest tipus reduït per a tot l'any, encara que va establir una excepció: quan la mitjana del 'pool' no superés en un determinat mes els 45 euros/MWh, l'impost s'incrementaria en el següent fins al 21% a tots els consumidors, tant als del mercat lliure com als del regulat.

D'això es deslliurarien, això sí, els vulnerables severs, als quals se'ls manté en el 10%. L'excepció prevista per l'Executiu és, precisament, el que ha passat el març, abril, el maig i el juny, que han succeït mesos en què el MWh ha tancat, per sota de la barrera dels 45 euros.

La fotovoltaica repeteix com a líder del 'mix'

En les seves previsions, els analistes de Grup AGAFA ja apuntaven a l'"impuls alcista" que experimentaria el preu en la recta final de juny davant de la caiguda de la generació eòlica per sota de la seva mitjana i els episodis de calor d'aquest començament d'estiu.

D'acord amb l'estadística diària del sistema elèctric espanyol peninsular de Xarxa Elèctrica, fins aquest divendres, la solar fotovoltaica repeteix aquest mes com a primera tecnologia del 'mix' de generació elèctrica, amb el 23,2 % del total, un lideratge que va ocupar per primera vegada al maig.

En tant que l'eòlica s'aferra a la segona posició mensual, amb el 21,2%, seguida de la nuclear, amb el 20,9%, i a la llunyania, de la hidràulica, amb el 12,3%. En total, el conjunt de les renovables -eòlica, solar fotovoltaica, solar tèrmica, hidràulica, residus renovables i d'altres- ha estat el responsable del 61,2 % de la producció elèctrica de juny.

En l'acumulat de l'any, l'eòlica continua com a principal tecnologia en haver generat el 25,2% de l'electricitat, molt per davant de la nuclear, amb el 19,5%, i de la solar fotovoltaica i la hidràulica, ambdues amb el 16,8 %. Si només es té en compte l'aportació de les renovables, aquesta ascendeix el 62%.

L'augment renovable, assenyalen els experts, ha causat el retrocés dels cicles combinats, coneguts com a tecnologia de suport en episodis d'alta demanda, que presenten un cost més elevat en fer servir gas en el procés d'obtenció d'electricitat. En concret, la seva producció ha caigut un 63 % el mes i més d'un 40 % des de començament d'any.

Pugen els futurs

El consens general del mercat és que el preu mitjà de l'electricitat continuarà avançant en els propers mesos. Els futurs es troben a l'alça i cotitzen a 75,9 euros/MWh per al juliol i a 78,4 euros per al tercer trimestre, encara que baixen per a 2025, a 67,7 euros, revela la informació de l'operador OMIP.