El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha valorat aquest dimecres la situació actual del sector agrari, el qual compta amb un hàndicap important que pot perfilar el fututo curtterminista d'aquest. I és que, almenys un terç de les persones que treballen en l'agricultura o la ramaderia estan a prop de jubilar-se en els anys vinents, una cosa que dificulta enormement la progressió dels que són dels sectors més importants per al dia de a dia de la ciutadania. El ministre no ha deixat passar l'oportunitat de demanar als més joves que s'incorporin a l'agricultura i la ramaderia per garantir la pervivència del sector.
Tal com ha comentat Planas, un terç de l'ocupació del sector es jubilarà en els anys vinents. És per això per la qual cosa el titular d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha clamat als joves que entrin en un sector que, per les circumstàncies macroeconòmiques, està de capa caiguda. Així ho ha expressat el ministre en l'acte inaugural de la Primera Cimera Internacional Agroalimentària, celebrada a la Fira de Barcelona, a la qual Planas no ha assistit presencialment sinó a través d'un vídeo.
"Si no hi ha dones i home joves disposats a incorporar-se a aquest sector, no aconseguirem les restes del futur: alimentar tota la població, aconseguir una dieta sana i construir un model sostenible d'alimentació a escala mundial", ha expressat el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Luis Planas reconeix que els sectors tenen un relleu generació "difícil"
La realitat és que, si el sector comptava amb diversos punts negatius relacionats amb la rendibilitat de la producció, el 2022 ha estat un any que ha augmentat més els problemes del sector agrari. Les progressives pujades de tipus d'interès han calat de ple en les tasques de l'agricultura i de la ramaderia. A més d'això, l'alça dels preus s'ha manifestat en tots el necessari per desenvolupar aquesta activitat: valor dels pinsos, costos energètics, preu dels combustibles, encariment dels fertilitzants...
Així, el de l'agricultura i la ramaderia són dos sectors que han anat perdent atractiu de car als més joves, una cosa que es reflecteix en els professionals que estan actius al sector. Tal com ha manifestat Planes aquest dimecres, un terç del volum de treballadors del sector primari es jubilaran als pròxims exercicis, el que suposa que 770.000 persones abandonaran la indústria agroalimentària, del total de 2.300.000 treballadors que el componen en l'actualitat. És a dir, més del 33% dels professionals del sector deixaran de formar part d'aquest en els anys vinents, segons els comptes de Luis Planas.
És per això per la qual cosa el titular d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha demandat als més joves que s'incorporin a un sector que, dit pel mateix ministre, compte amb un relleu generacional difícil. "Ho és bastant al sector agrari i encara més difícil al pesquer", ha apuntat Planas.
La UE vol liderar la transformació del sector agroalimentari
A més d'això, el representant del Govern d'Espanya ha dit que la sostenibilitat, la innovació i la digitalització del sector són els altres reptes que aquesta indústria haver d'afrontar en el futur.
Quant al congrés, el qual ha estat organitzat per les fundacions Incyde, Triptolemos i Dieta Mediterrània, ha comptat amb la intervenció del comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural a la Unió Europea, Janus Wojciechowski, qui ha expressat que "la UE vol liderar la transformació del sector agroalimentari, i per a això estem treballant amb els Estats membre per desenvolupar i reforçar les xarxes locals de petits i mitjans agricultors locals".