El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, assumeix la possibilitat que l'economia de la zona euro hagi entrat en recessió tècnica en el quart trimestre de 2023, en encadenar dos trimestres consecutius de decreixement, encara que ha subratllat que, en qualsevol cas, no serà una recessió profunda, en espera de conèixer aquest dimarts les dades preliminars que publicarà Eurostat.
"Una recessió tècnica hi pot haver", ha reconegut l'exministre espanyol d'Economia en una entrevista en RNE, recollida per Europa Press, on ha restat importància a la diferència entre una dècima de caiguda o l'estancament, subratllant que "no hem entrat en una recessió profunda".
"El que li diria és que la recessió no serà profunda i que el mercat laboral està aguantant", ha afegit Guindos, recordant el procés de desinflació en curs, que ha frenat la pujada dels preus a menys del 3%, mentre el mercat laboral continua mostrant un bon comportament.
"D'acord amb les nostres projeccions, continuarà la desacceleració de la inflació i el procés desinflacionista sense haver generat una recessió profunda, perquè això es pot descartar, i amb un bon comportament del mercat laboral", ha resumit Guindos, per a qui, amb totes les seves ombres, "també hi ha llums en l'evolució de l'economia europea".
L'oficina comunitària d'estadística, Eurostat té previst publicar aquest dimarts la seva primera estimació de la dada de creixement del PIB de la zona euro en el quart trimestre de 2023, després que entre juliol i setembre la regió registrés una caiguda interanual del 0,1%, deixant oberta la porta a una recessió tècnica.
D'altra banda, el vicepresident del BCE sí que ha mostrat la seva preocupació pel risc que el creixement feble de la zona euro es dilati en el temps, ja que la pèrdua de creixement potencial s'acabaria traduint en pèrdua d'influència i pes internacional de l'eurozona.
Tanmateix, per a Guindos aquest problema "fonamental" no depèn de la política monetària, ja que aquest creixement a mitjà termini depèn de les reformes econòmiques i de com funcionen els mercats, incloent-hi més integració econòmica en Europa, on encara no s'ha completat la unió bancària i no hi ha un mercat de capitals com el Regne Unit o els Estats Units, mentre que al mercat interior els plantejaments nacionals encara continuen estant per sobre dels plantejaments d'integració.
"Que durant els pròxims cinc, sis, set, vuit, cinc anys, el creixement a Europa estigui per sota fins i tot de l'1% de mitjana, posaria de manifest que existeixen problemes estructurals", ha advertit.
Sense calendari per baixar els tipus d'interès
D'altra banda, Luis de Guindos, ha assegurat aquest dilluns que el BCE "no té cap mena de calendari" per baixar els tipus d'interès i que aquesta decisió dependrà de les dades i de l'evolució de la inflació. "Baixarem els tipus d'interès quan estiguem convençuts que la inflació convergirà cap al nostre objectiu del 2%".
El vicepresident del BCE ha afirmat que la inflació "ha baixat molt" i continuarà moderant-se, ja que "les tendències subjacents de la inflació, que són els senyals més permanents de com evolucionarà en el futur pròxim, indiquen una evolució a la baixa".
"Aquestes són bones notícies perquè segurament el principal problema econòmic que hem viscut a Europa en els últims dos anys ha estat una inflació molt alta que ha afectat molt la capacitat adquisitiva i sobretot la capacitat adquisitiva de tots aquells que tenen una renda més reduïda. Per tant, són bones notícies respecte a l'evolució de la inflació i això abans o després s'acabarà reflectint en la política monetària", ha apuntat.
Preguntat per si s'abaixaran els tipus cap a l'estiu, Guindos ha deixat clar que el BCE "no té cap mena de calendari" i que "serà dependent de les dades", principalment de l'evolució de la inflació.
Guindos ha reconegut, no obstant això, que existeixen "riscos", com la crisi al Pròxim Orient i el mar Roig, que pot afectar els costos del transport, així com l'evolució dels costos laborals unitaris, lligats a l'evolució de salaris i "amb una productivitat molt reduïda a Europa", que pot portar les empreses a acabar traslladant aquest augment dels costos als preus.
"Però la tendència subjacent jo continuo pensant que és positiva. Tindrem noves projeccions econòmiques que per a nosaltres són molt importants en un parell de mesos i a partir d'allà si veiem que convergència es va produint, això tindrà una influència en la política monetària", ha afegit.
Segons ha explicat, els salaris estan creixent per sobre del 5%, encara que en desacceleració. "No és igual a tots els països, cal tenir en compte que en la zona euro ja som 20 països i segurament les tensions en els salaris són més profundes, són més evidents als països del Nord que als països del Sud. El que també cal posar-lo en un context, un context en el qual el mercat laboral s'està comportant molt bé a Europa," ha remarcat.
Guindos ha indicat que a Europa els marges empresarials han crescut "molt menys" i que la pujada dels costos laborals unitaris estan sent en part absorbits pels beneficis empresarials i no s'està traslladant als preus, "la qual cosa és una evolució positiva".