El president de França, Emmanuel Macron, va mostrar la seva ferma oposició a l'acord de lliure comerç entre la UE i Mercosur perquè contradiu la defensa de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic i va dir que espera que la nova administració de l'Argentina de Javier Milei "s'adhereixi" a ambdós objectius. "És un acord (UE-Mercosur) que no és bo per a ningú", va dir el president francès, en una conferència de premsa durant la COP28 de Dubai, informa l'agència EFE.
El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, va qualificar França de proteccionista per la seva actitud. "Cada país té dret a tenir una postura. França sempre ha estat el país més difícil per arribar a acords, perquè és més proteccionista. No és la mateixa posició que la Unió Europea", va assenyalar el mandatari brasiler a mitjans brasilers que el van abordar als passadissos de la cimera.
El president francès va justificar la seva nítida oposició dient que es tracta d'un acord obsolet malgrat que ell mateix, el 2019 i després de dues dècades de negociacions, havia donat el vistiplau perquè per fi es pogués presentar per a la ratificació dels Estats membres de la UE.
"Es tracta d'un acord completament contradictori al que està fent el Brasil i al que estem fent nosaltres. L'acord es va negociar fa 20 anys i ho hem intentat adobar, de mala manera, perquè aquest acord no té en compte ni la biodiversitat ni el clima", va agregar.
Amb aquesta posició, el cap d'Estat francès llança una gerra d'aigua freda als càlculs de la Comissió Europea, d'Estats membres com Espanya i dels líders del Mercosur, el Brasil i l'Argentina, que tenien esperances que s'aprovés l'acord aquest any.
Macron va dir que l'actual acord UE-Mercosur "té uns paràgrafs per acontentar França", però en el fons es tracta d'un pacte "a la manera antiga de desmantellament de tarifes". Va posar com a exemple els acords comercials de la UE amb Xile, el Canadà i Nova Zelanda, que tenen com a eix les qüestions mediambientals.
"Estic creant al meu país un mercat en via de descarbonitzar-se per permetre a la gent d'aquí consumir productes de fora que impliquen més emissions. Estem bojos", va resumir el president gal, en al·lusió al seu desig que els països del Mercosur apliquin regles de descarbonització equivalents a les de la UE.
No obstant això, Macron va negar que hi hagi hagut friccions amb el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, crític amb la posició europea respecte a l'acord UE-Mercosur.
El president gal va dir tenir "molta sintonia" amb Lula i va avançar que viatjarà al gegant sud-americà el març de 2024.
Macron va explicar que va parlar amb el president electe Milei i va constatar que té "proposicions molt audaces" per a l'Argentina, sense anomenar-ne quins.
"Sobre la qüestió climàtica, espero que s'adhereixi perquè veurà que és una cosa bona per al seu país", va afegir el mandatari francès, que va expressar el seu desig d'"enriquir" les relacions amb l'Argentina.