El Govern del president francès, Emmanuel Macron, ha patit un revés important durant la tramitació parlamentària de la seva reforma de les pensions en rebutjar-se un dels articles a l'Assemblea Nacional durant l'examen en primera lectura. L'article 2, que fixava un "índex" sobre l'ocupació dels treballadors de més de 55 anys que haurien de publicar les empreses per afavorir el seu manteniment en el mercat de treball, va rebre 256 vots en contra i 203 a favor en la nit de dimarts a dimecres.

El ministre de Treball, Olivier Dussopt, que és el responsable de la defensa del projecte de llei, ha reconegut aquest dimecres la seva "decepció" pel resultat i pel fet que l'Assemblea hagi passat tres dies debatent més de 2.000 esmenes sobre aquest "índex". En una entrevista a l'emissora France Inter, ha criticat el que percep com una incoherència dels que s'han oposat a aquest article i alhora "ens diuen: vostès no fan prou" per l'ocupació dels treballadors de més edat.

El ministre, en qualsevol cas, ha assenyalat que durant el que queda de tràmit parlamentari intentaran "restablir aquesta eina" que "permet avaluar la implicació de les empreses per a l'ocupació dels assalariats de més de 50 anys i traçar perspectives". En contra d'aquest dispositiu van votar els diputats dels grups que s'oposen radicalment a la reforma, és a dir, els dels partits d'esquerra i l'extrema dreta de Marine Le Pen. Però en aquest cas, també parlamentaris del partit conservador Los Republicanos (LR), que és fonamental perquè el projecte de l'Executiu de Macron pugui tirar endavant.

Retard de l'edat de jubilació

Segons LR, l'"índex" en qüestió és "inadaptat per a les pimes" i no servirà per millorar la taxa d'ocupació dels treballadors de més edat. El principal eix de la reforma de les pensions, que va iniciar la seva tramitació en el plenari de l'Assemblea Nacional el passat dia 6, és el retard de l'edat de jubilació dels 62 anys actualment a 64. D'acord amb el Govern francès, aquest retard mecànicament "afavorirà el manteniment en l'ocupació de persones de 60 anys o fins i tot menys que ara acaben els últims anys de la seva vida laboral a l'atur o amb dispositius de prejubilació, en molts casos forçats per les empreses".

L'"índex" l'havia presentat com un mecanisme per obligar les empreses a ser transparents sobre la proporció de feines d'edat avançada que tenen a les seves plantilles i per permetre l'evolució d'aquest percentatge en el temps.

Manifestació i paralització del país

Aquest dissabte els sindicats van organitzar la quarta jornada de manifestacions contra la reforma de Macron des del 19 de gener, amb una participació més elevada que la precedent, la del dimarts 7. Van anunciar un enduriment del seu moviment, en particular amb l'amenaça de paralitzar el país el 7 de març. En aquest sentit, la reforma de les pensions s'enfronta aquest dijous, 16 de febrer, a una cinquena jornada de mobilitzacions dels sindicats, que tenen intenció de tornar a treure al carrer centenars de milers de persones i que han amenaçat d'immobilitzar França el pròxim 7 de març si Macron no fa marxa enrere.