La inversió estrangera va superar l'any passat els 34.178 milions d'euros, el que suposa la segona xifra més gran assolida des que es tenen dades registrades (1993) i un 13,9% més que el 2021. En concret, la Comunitat de Madrid concentra la meitat de la inversió productiva estrangera (17.226 milions d'euros), malgrat reduir-se en un 21,6% respecte a 2021. Després de Madrid, les comunitats autònomes que van atreure més inversions van ser el País Basc (5.516 milions d'euros, més del triple que l'any anterior) i Catalunya, amb 3.884 milions d'euros, un 25,6% més.
En termes nets (inversions estrangeres menys liquidacions d'aquestes), la xifra assoleix els 23.892 milions d'euros, un 9,8% més que el 2021. Analitzant la inversió de l'últim any, més del 87% de les inversions estrangeres es van dirigir a empreses no cotitzades.
Els Estats Units són el principal inversor a Espanya
En l'àmbit geogràfic, els Estats Units són el principal inversor a Espanya, concentrant l'emissió de, 27,7% dels fluxos d'inversió no ETVE (Entitats de Tinença Valors Estrangers) rebuts al país. Després d'ell, el segueixen el Regne Unit (amb un 17,8% de la inversió) i Alemanya (14%).
Per sectors, més de la meitat del total de la inversió estrangera a Espanya (55,1%) es va dirigir al sector serveis, seguit del sector indústria (42,2%) i, posteriorment, per la construcció (2,5%) i el sector primari (0,2%).
A més, al llarg de l'any passat el sector manufacturer va superar els 10.111 milions d'euros. El sector de les telecomunicacions va rebre més de 2.713 milions, la millor dada dels últims 10 anys. Les energies renovables en el seu conjunt van rebre més de 2.800 milions d'euros, dels quals 872 milions es van destinar a l'eòlica (tercera millor dada de la sèrie històrica) i 1.971 a solar (quarta millor dada de la sèrie). El sector de la programació i informàtica va assolir una xifra de 1.400 milions, la segona millor dada de la sèrie després de 2021. El sector d'investigació i desenvolupament va superar els 800 milions d'euros, més del doble que qualsevol altre any.
"Fortalesa de l'economia espanyola"
Per a la ministra d'indústria, comerç i turisme, Reyes Maroto, "aquestes dades mostren la fortalesa de l'economia espanyola i l'enorme confiança que tenen els inversors estrangers al nostre país. Cal tenir en compte que aquestes inversions es produeixen en un context global molt complex, en mig d'una guerra a Europa i després d'una intensa crisi energètica responsable de nivells d'inflació sense precedents en les últimes quatre dècades al continent. En aquest difícil i incert context internacional, Espanya ofereix seguretat i certesa gràcies al desplegament de l'ambiciosa agenda d'inversions i reformes que el Govern espanyol ha posat en marxa a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència".