Per a milers de persones, l'Ingrés Mínim Vital s'ha convertit en un malson. L'ajuda per subsistir, en un deute inassumible de milers d'euros per a qui viu gairebé sense ingressos. "Fa quatre nits que no dormo", relata indignada Begoña, una de les almenys 55.000 persones vulnerables que la Seguretat Social reclama dos anys després fins a 18.000 euros per cobraments indeguts d'aquesta renda a causa d'errors de càlcul de l'administració. "Què em trauran, si no tinc res?", es pregunta.

L'administració va calcular malament el que els corresponia al seu dia d'aquesta ajuda per a famílies vulnerables aprovada durant la pandèmia i, després de revisar-ho, els demana a famílies vulnerables gairebé sense ingressos que tornin milers d'euros a l'administració. Quanties difícils d'assumir per a la majoria de ciutadans es tornen un malson per a les famílies vulnerables que han de pagar per un error que no és seu. "En molts casos, ni tan sols hi ha un error de cobrament", reconeixen fonts de Serveis Socials, funcionaris de la Seguretat Social i entitats que treballen amb aquestes famílies.

Per assignar les quanties a les famílies, l'administració va tenir en compte la declaració de la renda de l'any anterior, però en revisar-les va considerar l'any en curs i, a més, no sempre encerta en els nous càlculs, com demostra el fet que molts judicis els hagi perdut l'administració, i per a perjudici de persones vulnerables que pateixen amb això un plus d'estrès i de conflictes econòmics.

Fonts del funcionariat que treballen directament amb l'Ingrés Mínim reconeixen que "es van equivocar els legisladors en posar una norma que decideix les rendes conforme a una situació econòmica anterior" i expliquen que "la direcció central va enviar cartes massives als beneficiaris a l'abril sense avisar els treballadors". "Nosaltres ens n'assabentem quan ens van començar a arribar les queixes, que són moltíssimes."

El mateix funcionari defensa que la norma hauria de canviar per tenir en compte la situació econòmica en el moment en què es demana la prestació, com succeeix amb d'altres, ja que "no es pot menjar de manera retroactiva". La falta de personal, amb 1.025 interins fent-se càrrec de l'Ingrés Mínim Vital a tot Espanya, retarda les gestions i dificulta l'atenció a les famílies afectades. "A una persona que no té res, com li demanes 4.000 o 12.000 euros, si se'ls ha gastat en menjar? No podrà", reconeix. Es queixa a més que el ministeri no facilita als funcionaris dades concretes sobre quantes cartes s'han enviat, quants judicis es fan i altres detalls que permetrian conéixer i corregir els errors. 

12.000 euros impossibles d'assumir

Als seus 45 anys i amb dos fills menors de 15 i 13 anys, Rebeca (nom fictici) no té ni més remota idea de com pagarà els 12.000 euros que li demana la Seguretat Social. A començaments de l'any passat, l'administració li va reclamar aquesta quantia perquè considerava que l'havia pagat de més en els anys 2020 i 2021 en no haver computat les pensions d'alimentació que rebia pels seus fills. "Però aquestes pensions constaven al meu expedient quan em van concedir l'Ingrés Mínim Vital", protesta Rebeca.

El juny de 2020, li va arribar una carta d'aquest ministeri que li deia que, per la seva situació econòmica, d'acord amb l'ajuda per fill a càrrec que rebia i d'acord a la declaració de la renda de 2019, se li concedia una renda mensual de 700 euros d'Ingrés Mínim Vital, que després li pujarien a més de 800 euros.

IMV
Comunicat per a la devolució de cobraments indeguts de l'Ingrés Mínim Vital a un afectat.

El 2021 i el 2022 li van renovar la prestació, amb les xifres variant, i fins i tot li va arribar el 2022 una carta firmada pel ministre de Seguretat Social i Migracions José Luis Escrivá "poc menys que celebrant que encara cobraria l'Ingrés Mínim Vital i mantindria el poder adquisitiu". "Però el novembre de 2022 em treuen la prestació, de la nit al dia i sense saber per què", relata Rebeca.

Encara que, tal com li va sol·licitar el ministeri, Rebeca va fer la declaració de la Renda i va avisar dels canvis d'ingressos o en la unitat de convivència, la revisió ha estat letal per a la seva economia. "Després de treure'm la prestació i exigir-me que torni aquests 12.000 euros, el meu temor ara és que m'embarguin el compte", relata Rebeca.

"Vaig arribar a tenir un poder adquisitiu de 1.200 euros al mes amb dos fills, pensava que realment teníem un govern que pensava en la gent i a donar oportunitats. Vaig dedicar aquests diners a menjar millor i al psicòleg dels meus fills, que són dislèctics" compte decebut.

"Vaig arribar a pensar que teníem un Govern que es preocupava per la gent", lamenta Rebeca, que ara no sap com tornarà 12.000 euros

A més, defensa que "a l'expedient a què tenia accés la Seguretat Social estaven les pensions per aliments que rebia per als meus fills, per la qual cosa podrien haver fet el càlcul correcte llavors". "He d'estar jo fent càlculs per viure per un error d'ells?", es pregunta. Després del recàlcul, l'administració li paga la meitat d'IMV, 400 euros, i li proposa de pagar el deute a terminis (amb interessos) en 60 mesos, a raó de 200 euros al mes.

En un grup de Whatsapp amb més de 60 afectats, compte, a un beneficiari li toca tornar 19.000 euros, quantia màxima coneguda. En un grup de Facebook amb 3.100 membres, les famílies expliquen el seu cas, mostren la seva desesperació i demanen ajuda. "Més que una ajuda, és un préstec traïdor, una trampa," lamenta Rebeca. "És mentida que surtis de la pobresa, després et donen un pal que t'obliguen a quedar-te en ella", completa.

WhatsApp Image 2024 06 26 at 18.42.22
Ana María, una de les afectades per la devolució de cobraments indeguts

Com ella, Ana María, dona sola de 61 anys, cobrava l'Ingrés Mínim, en el seu cas, 468 euros. "El 2021, me'l van tallar sense previ avís". Va estar treballant a mitja jornada de gener a desembre de 2021 i va avisar la Seguretat Social. "Em van dir que no passava gens, que no em passava dels barems amb el que cobrava, fins que un dia me'l van deixar de pagar."

La seva vida va seguir sense aquesta renda ni massa explicacions, fins que fa dues setmanes li va arribar una carta. "Em reclamen 4.486 euros. He fet una reclamació i si exhaureixo totes les vies administratives presentaré una denúncia. Això és un robatori. Pagaré el deute fins que em mori?", es pregunta Ana María.

"Si no pago el deute, l'hereta el meu fill quan en compleixi 18"

En una situació similar està Asunción, també nom fictici, amb 42 anys i un fill de 15. "Em van concedir 750 euros d'ofici, jo no ho vaig demanar, durant la pandèmia, i després me'l van baixar a 693 euros al mes", recorda. Però el passat 10 de maig va rebre una carta per cobraments indeguts i ja directament anaven a procedir a cobrar-se'l, deien compensació i el missatge no era gaire clar, semblava que m'havien de pagar", compta, i ho demostra amb el document.

WhatsApp Image 2024 06 21 at 18.15.20
Carta de la Seguretat Social d'una de les afectades.

"M'ho demanen perquè s'encavalcava amb una altra ajuda, però jo vaig cridar a la Seguretat Social per avisar que això succeïa i em van dir que no superava els límits", relata Asunción, a qui reclamen 3.800 euros de l'any 2019 i 2020. "No vaig tenir ingressos aquell any, i ara em fa por que em demanin més diners quan revisin anys posteriors", alerta.

Però el seu temor més gran ni tan sols és aquest: "És una vergonya, però el deute és solidari. Si no responc per ella, els meus fills menors hauran d'assumir-la quan en compleixin 18". A més, després d'haver acabat una Formació Professional, no s'atreveix a llançar-se al mercat laboral perquè està pagant el deute amb el mateix Ingrés Mínim Vital. "Dels 400, me'n descompten 200. 200 euros per viure el meu fill i a mi, tinc por de no poder continuar vivint amb ell. Si em poso a treballar i em fan fora, com pagament el deute?" llança, preocupada per diversos escenaris futurs que l'amenacen.

"Vaig demanar que me'l traguessin i ara em reclamen 2.200 euros"

A Begoña, 46 anys i sense fills, li demanen 2.200 euros per cobraments indeguts de l'Ingrés Mínim Vital de 2021, però creu que encara li demanaran més quan revisin els seus ingressos de 2022, ja que aquell any va començar a treballar després d'haver perdut la feina perquè el bar on treballava va tancar després de la pandèmia.

"Vaig avisar per telèfon que començava a treballar, vaig demanar que em traguessin l'Ingrés Mínim Vital, i encara en el dia d'avui me'l continuen pagant. No sé què fer, te'l donen per un cantó i te'l treuen per una altra", lamenta Begoña, també atrapada en el deute. "Jo no sé què fer, sincerament, em sembla una vergonya. No ingressaré aquests diners perquè no el tinc, tinc por que m'embarguin el compte, però no sé què em trauran, si no tinc res," relata.

EuropaPress 5877004 ministra inclusion seguretat social migracions elma saiz ministre
La ministra de Seguretat Social, Elma Saiz, i l'ara ministre de Transformació Digital, José Luis Escrivá, creador de l'Ingrés Mínim Vital. Fotografia: Europa Press

"Porto quatre dies sense dormir, des que vaig rebre l'última carta", reconeix Begoña, resumint la desesperació de les almenys 55.000 persones a qui, segons el Govern va reconèixer en resposta parlamentària al PP el novembre de l'any passat, ja se'ls ha iniciat el procediment de devolució.

El 2021, segons el Defensor del Poble, ja es comptabilitzaven 99.690 expedients per cobraments indeguts, per la qual cosa el drama ha d'augmentar per a milers de famílies vulnerables. El drama de les devolucions pels cobraments indeguts, que empitjora la pobresa de famílies vulnerables, va ser el principal motiu de la demanda col·lectiva de l'associació ATD Quart Món davant del Comitè de Drets Socials de la Unió Europea, ja que considera que l'ajuda no compleix els drets socials recollits a la Carta Social europea.

Des del Govern, mentrestant, la ministra Elma Saiz segueix, com el seu antecessor i creador de l'ajuda, José Luis Escrivá, traient pit pels grans èxits de l'Ingrés Mínim Vital i mirant cap a un altre costat sobre aquests errors que empitjoren la vida de milers de persones.