Carlos Mazón, president de la Generalitat Valenciana, amb prou feines ha dedicat tres minuts al corredor mediterrani en la seva conferència a Foment del Treball, en un canvi de guió per fer un balanç de les mesures del seu govern en l’àmbit de les baixades d’impostos i la simplificació de burocràcia, dues de les grans reivindicacions dels empresaris. De fet, Mazón ha acabat el seu discurs rebutjant que vulgui fer una opa empresarial, però ha admès que vol ser “irresistiblement atractiu” a les inversions i el talent. "La Comunitat Valenciana cada día serà més atractiva", ha insistit.

L’acte del president valencià es titulava ‘Comunitat Valenciana, liderant el Mediterrani’, un nom que, en tenir lloc a Barcelona, semblava fins i tot provocador, tot i que el protagonista ha assegurat que venia en to conciliador. No obstant, quan la patronal catalana va convocar la conferència, el dilluns 11, el títol era un altre: ‘El Corredor Mediterrani, motor econòmic d’Espanya'. Dimarts 12, en el recordatori, ja havia desaparegut el corredor del títol, canvi que va ser instat pel gabinet de Mazón. Era un primer avís del gir de guió.

El polític del PP va començar el seu discurs en català, però de seguida es va passar al castellà. Sí que va arrencar amb referències ferroviàries: “Avui acredito una anomalia. He vingut des de València. Madrid està de València a 360 quilòmetres i són 2 hores d’AVE. Barcelona està de València a 350 quilòmetres i es triga gairebé 4 hores. Però no n’hi ha prou amb constatar una anomalia, hem de passar a l’acció, des de la proximitat, sense que ningú miri amb superioritat a ningú perquè tenim interessos comuns”.

Carlos Mazón: “La falsa èpica serveix molt poc per fer economia i empresa”

Després d’aquest inici, Mazón ha començat a desgranar totes les baixades d’impostos que està duent a terme en els mesos que porta en el càrrec, com successions o la taxa turística, alhora que ha assegurat que eliminarà l’impost de patrimoni i ha anunciat que els impostos previstos a algunes activitats, com la indústria, no entraran en vigor.

“Estem començant a fer i canviar moltes coses a la Comunitat Valenciana. Abans existia una pressió fiscal extenuant per a famílies i empreses. Catalunya i la Comunitat Valenciana són les dues comunitats amb menys competitivitat fiscal”, ha lamentat, amb atacs al govern de Ximo Puig però sense fer referències a les diferències fiscals de la seva política amb Catalunya. Sí que ha deixat anar que  “la falsa èpica serveix molt poc per fer economia i empresa”, però ho ha rematat dient que “a la Comunitat Valenciana portàvem 8 anys de falsa èpica”. També ha parlat de l’eliminació de despesa supèrflua de l’administració, com els assessors, i de burocràcia en diversos àmbits, com en els projectes de renovables, una de les assignatures pendents de Catalunya.

Ha tornat a referir-se al corredor més endavant, posant èmfasi en què és un interès comú de Catalunya i el País Valencià: "Catalunya és el primer soci comercial de la Comunitat Valenciana. Les reivindicacions d’infraestructures són comuns perquè ens beneficien a tots. Sense interferències, aprofitaríem la coincidència. Només demanem coherència. La prioritat del corredor no és només meva”.

Mazón: "Vull ser irresistiblement atractiu"

Després d’aquest discurs, ha acabat la seva intervenció amb una declaració d’intencions: “No he vingut a fer una opa hostil a l’empresariat català, però sí vull ser irresistiblement atractiu”. En el torn de preguntes, al ser interpel·lat per l’impost de patrimoni, s’ha tornat a referir a l’opa i ha aixecat riures entre els empresaris assistents a l’acte: “És que he dit que no venia a fer una opa, però en aquest tema, farem canvis, el que passa és que no es pot fer tot en set mesos”.

El cert és que als empresaris presents, com a mínim els que han agafat la paraula, com el president de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya, Lluís Moreno, el discurs de Mazón els ha resultat atractiu, doncs han mostrat “enveja” per sentir un discurs que els agradaria que sortís dels governants catalans. A l’acte, presentat pel president de Foment, Josep Sánchez Llibre, s’hi ha deixat veure Joan Rosell, Jaume Guardiola (Cercle d’Economia), Salvador Alemany (Saba i El Liceu), Tomàs Muniesa (CaixaBank), Sergi Loughney (La Caixa), Ignasi Marull (Pwc), Salvador Navarro (CEV) i Gerard Esteva (Ufec), a més de Daniel Sirera i Xavier Garcia Albiol.