Si alguna cosa va posar de manifest la pandèmia és que Europa havia delegat en la Xina la producció total de certs productes, cosa que en va comprometre el consum en la majoria dels països comunitaris. Les mascaretes van ser un cas evident, però no és l'únic, ja que en nombrosos processos industrials la dependència de les importacions des del gegant asiàtic ha començat a ser crítica per a moltes empreses. Ja el 2020, des del govern espanyol i la Comissió Europea es va assenyalar la importància de revertir la situació i recuperar la producció de certs béns a Europa per no caure en problemes de desproveïment. Dins d'aquesta dinàmica, un recent informe del Banc d'Espanya assenyala que la meitat de les empreses espanyoles que importen massivament de la Xina han pres mesures o les prendran durant aquest any, per reduir la seva dependència comercial.

L'estudi qualifica d'"entrades crítiques" aquelles importacions de béns imprescindibles en els processos de producció. A l'Enquesta sobre l'Activitat Empresarial (Ebae), realitzada pel Banc d'Espanya a més de 20.000 empreses, es pregunta per la procedència d'aquests béns "crítics" sense els quals no es podria dur a terme una part del seu procés industrial, o patirien retards significatius o una reducció en la qualitat dels béns o serveis que ofereixen. Doncs bé, a l'esmentat informe es determina que el 14% de la totalitat de les empreses espanyoles tenen una forta dependència de la Xina en aquestes "entrades crítiques", un percentatge que s'eleva en el cas de les indústries manufactureres.

L'informe del Banc d'Espanya compara la situació d'Espanya amb la d'Itàlia i Alemanya. Respecte al primer país, un 15% de les empreses italianes tenen importacions d'entrades crítiques, encara que es eleva a un 20% en les manufactureres. Una dependència molt més gran la pateixen les empreses alemanyes, ja que el 29% del teixit empresarial importa productes crítics de la Xina, que s'eleva al 46% en les empreses de manufactures.

Mesures adoptades

Aquesta dependència més gran explica que siguin les empreses alemanyes les que més interès han mostrat per reduir els xinesos com els proveïdors de productes essencials per a la seva supervivència. Segons l'informe del Banc d'Espanya, que cita una enquesta del Bundesbank alemany, el 60% de les empreses del país amb alta dependència de les importadores de la Xina han pres ja mesures, o les prendran al llarg d'aquest any. La principal mesura (20%) ha estat la substitució dels productes xinesos per altres de fabricats dins de la Unió Europea, la segona, la substitució per productes de fora de la UE (7%) o empreses locals (7%) i altres mesures (6%). El 20% restant, prendran mesures durant aquest any.

A Espanya, només una de cada dues empreses amb gran dependència de la Xina ha decidit actuar per trencar la subordinació a les importacions. Així, el 10% les ha substituït ja per empreses de la UE, un altre 4% per empreses espanyoles i un 3% per empreses de fora de la UE o altres mesures. Però en el retard de les empreses espanyoles en la croada contra les importacions xineses, queda patent que el 30%, encara que prendran mesures aquest any, no han actuat de moment. A Itàlia, la situació és una mica millor que a Espanya, ja que el 53% ja ha adoptat fórmules per no estar tan subjectes a les importacions xineses, principalment buscant subministradors a la UE, fora de la UE i locals. El 25% declara que iniciaran els moviments aquest 2024.

Manufactures

En el cas de manufactures amb una plantilla de més de 20 empleats, la meitat de les empreses espanyoles que importen productes crítics de la Xina i el 30% de les quals no importen entrades crítiques del gegant, han iniciat la diversificació de proveïdors, augmentant-ne el nombre, no necessàriament fora de la Xina. En el cas d'Itàlia, el percentatge s'eleva al 60% i al 40% respectivament. Altres companyies han anat més lluny i no s'han limitat a diversificar, sinó que han substituït els seus proveïdors xinesos per altres. Però aquesta mesura ha tingut menys adeptes, ja que l'han adoptat el 20% de les empreses espanyoles amb importacions crítiques i el 12% de les que no importen entrades crítiques de la Xina. Una vegada més, per sota de la proporció d'empreses italianes.

La Xina és, amb diferència, l'exportador més gran de productes d'"alta dependència" cap a Europa. De la totalitat d'aquests productes sensibles, Espanya en rep de la Xina el 30%, seguit de Suïssa amb un 10% del total i el Regne Unit i els EUA amb un altre 5% cadascun. En el conjunt de la Unió Europea, la dependència de la Xina s'eleva al 50%, seguit dels Estats Units, amb poc més del 15% i el Regne Unit amb un 7%. Noruega i Rússia tenen un pes més gran en el conjunt de la UE que a Espanya, pel seu poder exportador de petroli i gas.