Les pujades de tipus d'interès no ha deixat indiferent a ningú, el cost del nou finançament de llars i empreses s'ha disparat. Tanmateix, el Banc d'Espanya posa en relleu aquest dijous, al seu últim 'Informe de la situació financera de les llars i les empreses', que a qui més està afectant aquesta pujada de tipus és els que ja estaven endeutats. En concret, als que tenien crèdits a tipus d'interès variable, que representen el 29% de les llars i el 51% dels endeutats.
El Banc Central Europeu va canviar el to de la política monetària a finals de 2021, recorda el supervisor. Des d'aleshores ha pujat els tipus d'interès oficials en l'àrea de l'euro en 400 punts bàsics, ja que ara estan en el 4%. En el mateix temps (entre desembre de 2021 i abril de 2023) el cost mitjà del deute viu s'ha incrementat un 65% i aquest efecte s'ha concentrat principalment en aquelles famílies amb préstecs a tipus d'interès variable, que representen a prop de la tercera part del total de les famílies, i la meitat dels quals estan pagant algun préstec.
A l'informe, el BdE també destaca que, les llars amb menor renda es trobaven en una pitjor situació per afrontar la inflació i el cost més gran dels seus deutes. I, per tant, són ara els que pitjor ho estan passant, les llars més asfixiades econòmicament per fer front al pagament dels seus crèdits. També explica que l'augment de les dificultats d'accés al crèdit hauria afectat especialment les famílies de menor renda. Encara que les diferències amb els de més renda s'hauria reduït recentment.
En l'àmbit general, la situació econòmica de les llars espanyoles millora. L'estalvi de les famílies espanyoles va assolir nivells rècord durant la pandèmia, però la inflació es va menjar part d'aquests estalvis el 2022. Tanmateix, en els sis primers mesos d'aquest any la taxa d'estalvi ha tornat a augmentar, situant-se en nivells per sobre de la seva mitjana històrica, gràcies a la pujada de salaris, la millora de l'ocupació i la baixada de preus, segons indica el Banc d'Espanya al seu 'Informe de la situació financera de les llars i les empreses'.
"La renda nominal de les llars ha crescut notablement en l'últim trimestre de 2022 i el primer de 2023, avalada, en bona part, per la robustesa de les rendes del treball i de l'activitat econòmica. Aquest increment i l'estabilitat més important dels preus de consum des de mitjans de 2022 han permès recuperar una gran part del poder adquisitiu perdut des de 2021 per la inflació".
Però, mentre algunes llars han reforçat la seva posició patrimonial a nivell agregat des de finals del 2022, els segments més vulnerables han experimentat "un deteriorament més gran en la seva capacitat de devolució del deute o de fer front a altres despeses". Amb tot, l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos adverteix, encara que la pèrdua de poder adquisitiu de les llars es va reduint progressivament, s'intensifica l'efecte advers de la pujada dels tipus d'interès sobre la renda dels deutors en la primera meitat de 2023.