La meitat de la rebaixa de l'IVA dels aliments va anar al 40% de la població amb més rendes. Així s'extreu de l'anàlisi publicada aquest dijous pel centre d'estudi de polítiques econòmiques d'Esade (EsadeEcPol). L'informe assenyala que cinc de cada deu euros que es van deixar de recaptar per la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics i de primera necessitat aplicada des de gener pel Govern espanyol, estan anant a parar un percentatge important de les llars més rics.

En aquest sentit, l'estudi d'Esade conclou que l'eliminació de l'IVA als aliments de primera necessitat i la rebaixa del 10% al 5% a altres aliments bàsics és una mesura "costosa i ineficient" que destina una despesa més gran públic agregat a les famílies de més renda. És per això que els autors de l'estudi asseguren que "com l'evidència mostra de forma sistemàtica, les polítiques focalitzades de transferències a llars de renda baixa solen ser més efectives des del punt de vista distributiu, i més barates, encara que presentin més dificultats d'implementació".

Així mateix, l'estudi reflecteix que el gener i el febrer la rebaixa de l'IVA va ser traslladada en la seva immensa majoria (més del 90 %) als preus finals, almenys en les grans superfícies. A més, destaca que l'impacte redistributiu de la mesura ha estat progressiu si es mesura el seu impacte com a percentatge de la despesa de les llars, perquè ha suposat un estalvi major per a les llars de renda baixa en proporció amb la seva despesa total.

Alternativa: transferència de rendes a llars amb menor capacitat econòmica

Els autors de l'estudi remarquen que, tanmateix, en termes de despesa pública agregada (és a dir, el que es deixa d'ingressar per IVA), la transferència és més gran per a les famílies de més renda. Aquesta situació es dona principalment perquè, a mesura que augmenta la capacitat econòmica de la llar, la despesa en aliments d'ús quotidià com fruites, verdures, pa i formatge també augmenta.

"L'impacte total d'aquesta mesura és modest en comparació amb la mida del xoc inflacionari", expliquen des de EsadeEcPol i afegeixen que els preus dels aliments van pujar un 16% l'any 2022, mentre que aquesta mesura només suposa una rebaixa del 3,5% dels preus d'un subgrup concret d'aliments.

En canvi, l'anàlisi destaca que l'impacte de la rebaixa de l'IVA dels aliments suposa un alleujament equivalent al 0,3% de la despesa total de les llars amb menor renda i un percentatge menor per a les llars més acabalades. Per tot això, creuen que "una política focalitzada de transferència de rendes a llars de renda baixa hagués estat més efectiva des del punt de vista distributiu, i més barata des del punt de vista pressupostari".