El sector apícola s'enfronta a una greu crisi, amb les collites de mel sota mínims. Els problemes que sotgen a l'apicultura a Espanya han provocat un descens del 50% a les collites a escala nacional, afectades per les condicions climatològiques i les infestacions. Les associacions professionals agràries denuncien a més que no competeixen en igualtat de condicions amb països com la Xina o Ucraïna, alguns dels principals importadors de mel al país.

Des de COAG, ASAJA, UPA i Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya, es van reunir el passat 27 de desembre amb responsables del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per posar sobre la taula la greu situació que travessa el sector i està provocant la fallida de molts apicultors professionals. Una de les mesures que reclamen és que se'ls lliuri una ajuda directa i de forma urgent per pal·liar les pèrdues en què estan incorrent, sí com incorporar els apicultors professionals entre els beneficiaris del descompte de 20 cèntims per litre de combustible d'ajuda al transport.

"És el tercer any consecutiu amb caiguda a la producció. En l'àmbit nacional la caiguda és d'un 50%, però depenent la zona estaríem parlant d'un 60% o un 70%", explica a ON ECONOMIA Pedro Manuel Loscertales, responsable nacional del sector apícola en COAG (Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders). La sequera produïda pel canvi climàtic i les infestacions per Varroa (un àcar que ataca les abelles) són els motius principals pels quals s'ha arribat a aquesta situació el 2023, però no els únics.

Els magatzems plens, mentre les importacions es disparen

"En el dia d'avui estem amb preus de 3,2 euros el quilo a granel i baixant, mentre els costos de producció han pujat. Tant el gasoil com les matèries primeres i els pinsos porten pujant des d'abril, per la qual cosa els costos per produir un quilo de mel no es cobreixen amb la venda del producte," afegeix l'agricultor.

Així mateix, els ruscos han arrossegat un debilitament considerable en els últims anys, provocant que gran part del treball dels agricultors apícoles se centri en la recuperació i no a la producció de mel. És per això que el sector se centrarà el 2023 en la reposició d'abelles i en la cria, per la qual cosa es veuran accentuades les caigudes a les collites.

La situació és cada vegada més complicada per a la producció de mel espanyola, tanmateix, les importacions de mel de països estrangers s'han disparat al llarg de l'any. Les envasadores i distribuïdores prefereixen cada vegada més comprar a països com la Xina, Uruaguay, Turquia i Ucraïna pels preus excessivament baixos a què venen el producte. De fet, la indústria envasadora de mel ha importat el 2022 més mel que cap altre any de la sèrie històrica, segons les dades de COAG.

"Les importacions de mel, amb dades del 27 de desembre, mostren que van arribar 33.000 tones d'origen estranger, de les quals 4.400 són d'origen xinès, mentrestant, gran part de la nostra mel està sense vendre i omplint els magatzems. No podem competir amb els preus de la mel d'altres països, la mel de la Xina i la d'Ucraïna en port està a un euro el quilo". Els baixos preus dels països que importen fan que sigui molt complicat per als apicultors espanyols vendre la seva mel, especialment si per a ells el cost de producció és superior que al que el venen els seus competidors.

Barregen mel espanyola amb xinesa i la venen com a espanyola

No només les envasadores i distribuïdores elegeixen cada vegada més la mel importada, sinó que moltes vegades es fa passar per mel espanyola. En aquest sentit, COAG i la resta d'organitzacions agràries del sector denuncien una pràctica poc transparent que perjudica directament els productors espanyols i el consumidor.

"Continua entrant mel xinesa, però a les etiquetes no apareix com a tal. En el dia d'avui no sabem on són les 4.400 tones que arriben als nostres ports i després no apareixen a les etiquetes de la mel que hi ha en els lineals dels supermercats", denuncia el responsable.

Les organitzacions denuncien que es produeixen triangulacions massives de mel xinesa cap a Espanya a través de Portugal, sense que l'origen del producte es reflecteixi a les etiquetes de les mels comercialitzades per les empreses de la gran distribució. "A la indústria no li interessa la nostra mel. El negoci està en importar i barrejar amb el poc que es permet. Segons la normativa actual, es pot barrejar un quilo de mel d'Espanya amb 99 quilos de la Xina i amb això ja els val per posar que és mel espanyola. Després se la compren en port a un euro el quilo i la venen per quatre euros. És un negoci rodó", denúncia.

Des del sector han preguntat per això al Ministeri d'Agricultura i han proposat una sèrie d'iniciatives per acabar amb aquestes pràctiques, però encara no han rebut resposta. Entre les propostes, es troba la de promoure un canvi en l'etiquetatge d'origen de la mel, especialment aprofitant la presidència Europea de l'any vinent, posar en marxa una campanya institucional per posar en relleu la mel espanyola entre els consumidors i incentivar la seva presència destacada en els lineals, especialment en la gran distribució.

De la mateixa manera, les organitzacions aboquen per la necessitat d'adaptar la legislació sanitària en tramitació a la realitat i circumstàncies de la producció apícola. Aspectes que es refereixen al veterinari d'explotació, el pla sanitari, la identificació o la certificació de moviments. "El que volem és competir en igualtat de condicions i que hi hagi transparència per al consumidor, que pugui elegir sabent el que està comprant," conclou el responsable de COAG.